Отиващият си летен сезон беше най-трудният, но и абсолютно необичаен

...
Отиващият си летен сезон беше най-трудният, но и абсолютно необичаен
Коментари Харесай

Отчитат катастрофален летен сезон за туризма ни

Отиващият си летен сезон беше най-трудният, само че и безусловно необикновен за българската, европейската и интернационалната стопанска система. По отношение на българския пазар бяха направени доста старания от страна на бранша и на държавното управление, съобщи в изявление за Нова телевизия изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова.

Множеството туристи по Южното ни Черноморие тя изясни като умалена картина на огромната. „ Чужденците, които посещават България, по данни от 2018 и 2019 година са над 9 милиона. Очевидно българският пазар не е подготвен да създаде такава цифра. 2 милиона би бил абсолютният най-много, в случай че всички български жители имат опцията да почиват в страната”, сподели още тя.

Прогнозите демонстрират загуба на туристи от летния туристически сезон в границите на близо 80%. „ Това са данни правилни освен за България, само че и за конкурентни наши дестинации”, добави изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм.

Карастоянова изясни, че се работи паралелно по два проекта. „ Единият екшън проект е по какъв начин да се оправим с идния зимен сезон и с летния през 2021 година Коментира се и казусът от вероятни банкрути и невъзможността да се обслужват заеми. Така може да се окаже в един миг, че банковият бранш да е притежател в туризма. Това е една доста неприятна перспектива”, счита специалистът.

Тя беше безапелационна, че след COVID-19 българският туристически бранш не би могъл да продължи да съществува по познатия метод до момента. „ Държавата следва да влезе като вложител. Да се заложат генерални проекти за развиване на инфраструктурата до туристическите обекти като помощ за тяхната социализация”, съобщи още Карастоянова.

Изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм разгласи, че огромна част от работните места в бранша са били непокътнати. „ Това беше допустимо със социално-икономическите ограничения. Близо 25-30% от заетите обаче изгубиха работата си в туристическия бранш заради невъзможността той да функционира”, заключи Карастоянова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР