Отиващата си 2023 г. е годината на големия прелом за

...
Отиващата си 2023 г. е годината на големия прелом за
Коментари Харесай

Несъстоялият се лидер на Европа: 2023 подкоси амбициите на Полша

Отиващата си 2023 година е " годината на огромния поврат " за Полша поради парламентарните избори. Партията " Право и правдивост " (PiS), която беше на власт от 2015 година и до последно беше нарочена за победа от голям брой социологически изследвания и експертни отзиви, не съумя да завоюва болшинство и мина в съпротива.

Поражението на ПиС е значително нейна заслуга, а не триумф на обединението от три блока, която пристигна на власт през днешния ден: Гражданска платформа - Трети път - Нова левица.

Причини за загубата

Както се оказва след това, " Право и правдивост " е разчитала на това, че поляците ще гласоподават за нея в символ на " признателност " за обществените и икономическите триумфи, реализирани от държавното управление на Матеуш Моравецки. Но това не се случи.

Както съобщи ръководителят на ПиС Ярослав Качински след изборите на 15 октомври, " против нас се изправи огромна група хора, които се възползваха не от системата на предходното държавно управление, а от тази, която ние създадохме ".

Каква е повода за тази " непризнателност " на полското общество?

През октомври ПиС побеждава ГП за трети следващ път с резултат 35:31. Но в това време тя разсъни гласоподавателите, които преди този момент не виждаха смисъл да вършат нещо за себе си всред дуото на " Право и правдивост " и " Гражданска платформа ", Качински и Туск.

Обществото беше натрупало отмалялост от опитите на ръководещата партия в продължение на осем години да управлява всичко и всички.

" Третият път ", образуван от придвижването " Полша 2050 " отпред с Шимон Холовня и Полската селска партия отпред с Владислав Косиняк-Камиш, се трансфораха в опция за консервативно настроените поляци. В друга обстановка те щяха да поддържат ПиС.

Но този път те отхвърлиха " Право и правдивост " поради нейния екстремизъм в тази ситуация с съвсем цялостната възбрана на абортите, както и поради демонстративно отрицателната ѝ позиция по отношение на самодейностите и мненията от Брюксел, която беше възприета като " антиевропейска ".

Успоредно с това роля изиграха и натрапчивата агитация на държавните медии и потреблението на католицизма за политически цели.

Всичко това докара до това, че PiS излезе отпред в резултатите от изборите, само че беше оставена сама, което беше употребявано от опозицията.

" Право и правдивост " организира прекомерно нападателна предизборна акция, като се концентрира извънредно върху главния си конкурент - Гражданската платформа (ГП) и нейния водач Доналд Туск. И подцени обичайния за полската политика фактор " трета мощ " - " Третият път ".

Обезоръжените милитаристи

" Право и правдивост " влага доста в лансирането на тезата, че точно тя е сложила началото на " поправянето " на отбранителния потенциал на Полша.

Това трябваше да се удостовери от многочислените покупки на най-ново въоръжение, стратегиите за реформиране на въоръжените сили, както и от основаването и разполагането на нови елементи в районите.

От началото на специфичната военна интервенция в Украйна обаче полската войска се намира в обстановка, в която остарялото въоръжение е предадено на киевския режим, а идването на новото и прекосяването към него се чака едвам след няколко години. Това даде съображение на съперниците на ПиС да настояват, че управляващите са оставили страната без оръжие.

Според изчисленията на военни специалисти Полша е предала на Украйна съвсем всички мобилизационни ресурси, които до неотдавна се намираха в складовете ѝ.

Около 40% от оборудването на полските сухопътни сили, въпреки и към момента в огромна степен руско, е трансферирано на " източния комшия ". Общата стойност на военната помощ на Варшава за киевския режим възлиза на повече от 3 милиарда евро.

В същото време Право и правдивост се надяваше да се трансформира в очите на Съединени американски щати и Брюксел в съществена опорна точка на по този начин наречения източен фланг на НАТО.

Големи очаквания се разпореждаха на Вашингтон, който разположи спомагателни войски в Полша и сътвори логистичен център за трансфер на оръжия и други артикули за Украйна.

В навечерието на визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Полша през февруари 2023 година Варшава очакваше от него " съответни решения ".

Те имаха поради единодушието на Вашингтон да сътвори непрекъснати военни бази и командни центрове, сходни на американската инфраструктура в Германия.

Това не се случи.

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли също беше отчаяние за PiS. Както се вижда, Варшава се надяваше да стане пълновръстен участник в борда на тесния алианс, управителен от Съединени американски щати, който управлява военната и финансовата помощ за киевския режим.

Също по този начин Варшава не се отхвърли от вярата да управлява някаква " въоръжена мироопазваща задача " в Украйна под флага на Северноатлантическия алианс. Но и този път на срещата на върха не бяха взети никакви " пробивни решения ".

Неуспешна игра

Основното външнополитическо събитие на миналата година за Варшава беше " охлаждането " на връзките с Украйна.

Още през януари 2023 година полски военни специалисти, генерали и висши политици за първи път започнаха да разсъждават за военното проваляне на киевския режим, възходящата мощ на съветската войска и неефективността на антируските наказания.

Външнополитическата реализация на тези заключения настъпи през март, когато полските фермери намерено повдигнаха въпроса за нуждата от възбрана на вноса на украинско зърно в Полша.

Фермерите бяха подкрепени от държавното управление и през септември то реши да удължи ембаргото в нарушаване на настояването на Европейската комисия.

Първоначално изглеждаше, че всичко е обвързвано с предизборната акция. " Право и правдивост " обичайно разчита на селото, а то интензивно се опълчва на наличието на украински селскостопански артикули на полския пазар. Но последвалите събития демонстрираха, че казусът е доста по-дълбок.

През август и септември Киев и Варшава си размениха мъчителни дипломатически удари. Полските управляващи реагираха най-остро на речта на Володимир Зеленски в Организация на обединените нации.

В нея той загатна, че Полша играе на страната на Москва. Последва обществено изказване на полския президент Анджей Дуда, който съпостави Украйна с давещ се човек, " който може да бъде понесен към дълбините ".

Това беше още един спомагателен симптом, че " задатъците ", дадени на Варшава през 2022 година от доста западни анализатори, се оказаха несъстоятелни.

Заради острата реакция на Полша на специфичната военна интервенция се предвиждаше страната да играе ролята на водач на Европейския съюз вместо Берлин и Париж.

Полша може да стартира да основава ново геополитическо пространство, да притегли главния фокус на европейската политика към Централна и Източна Европа и да притегли сериозното внимание на Вашингтон. Картата обаче не беше изиграна.

Пътят към подземията

Ще успее ли настоящето полско държавно управление да натрупа политически капитал?

Първото нещо, което би трябвало да разберем, е дали Министерският съвет, ръководен от Туск и с Радослав Сикорски като външен министър, има собствен личен план. За тях това е второто идване на власт след интервала 2007-2014 година

По това време Варшава играеше най-вече на страната на Германия. Включително и в източна посока, когато Сикорски дружно с шведския външен министър Карл Билд предложи план за европейска интеграция на постсъветските републики под името " Източно партньорство ", превъзхождайки Франция с нейната ориентировка към южната посока.

Но през днешния ден Париж към този момент интензивно създава политически начинания, ориентирани към постсъветското пространство. През май 2022 година френският президент Еманюел Макрон обезпечи единодушието на Европейски Съюз за основаването на Европейската политическа общественост (ЕПК) - междуправителствен формат, който планува построяването на " Голяма Европа без Русия ".

Като се имат поради обичайно недоверчивите връзки сред Варшава и Париж, малко евентуално е Полша да бъде включена в ЕПС в такава степен, както в тази ситуация с Източното партньорство.

Ако се съди по първите изказвания на новите полски управляващи, те са още по-решени да поддържат киевския режим. Впечатлението обаче е, че този девиз е прикритие за завръщането на Варшава под крилото на Берлин, когато Полша ще се опита да се трансформира в " подгласник " на Германия.

През тази година ще се проведат избори за Европейски парламент, вследствие на които ще бъде образувана Европейската комисия, както и президентски избори в Съединени американски щати.

Правителството на Туск-Сикорски е политически насочено към сегашния Европейски парламент и Европейската комисия в Стария свят и към администрацията на Байдън в Новия.

" Смяната на караула " ще остави Варшава без външнополитическо покритие, от което " Право и правдивост " ще се опита да се възползва.

При състояние че полското държавно управление е формирано от три блока и е идеологически разнородно, ПиС има шансове да реализира разпускането му и предварителни избори следващата година.

В подобен случай Берлин ще остане главният настойник на настоящето държавно управление. Германия може да предложи на Полша да се трансформира в неин водещ оператор в източна посока, на първо място в хода на раждането на нова настройка на сигурността след рухването на киевския режим.

Несъмнено всичко това ще се отрази на полско-руските връзки. Но по какъв начин тъкмо, няма да бъде решено във Варшава.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР