Отиващата си 2022 г. ще бъде запомнена с много събития

...
Отиващата си 2022 г. ще бъде запомнена с много събития
Коментари Харесай

Турция 2022 г. - инфлация, борба срещу тероризма и в центъра на световната дипломация

Отиващата си 2022 година ще бъде запомнена с доста събития от най-различно естество в 85-милионна Турция. Намиращата се сред Изтока и Запада страна се озова в центъра на международната дипломация от началото на спора сред Русия и Украйна. Анкара, която преди време имаше желание да води политика за нулеви спорове със съседи и съдружници, само че тези планове не бяха осъществени, съумя да затопли връзките си с Армения, Израел и Саудитска Арабия. За елементарните турски жители обаче главният проблем тази година е извънредно високата инфлация и надлежно обедняването на популацията. Междувременно през 2022 година бе регистриран същински взрив в областта на туризма след застоя в сектора по време на пандемията от COVID-19.

На фона на големия брой туристи и относителното успокоение в страната на съдбовния 13 ноември в сърцето на Истанбул - на бул. Истиклял, бе осъществен кървясъл терористичен атентат, при който починаха шестима души и над 80 бяха ранени. Властите упрекнаха групировката ПКК (Кюрдска работническа партия) за осъществяването на нападението и броени дни по-късно започнаха следващата огромна антитерористична интервенция в Северна Сирия и Северен Ирак, където са дейни кюрдските бойци.

През октомври жителите бяха потресени от нещастието във въгледобивна мина в Северна Турция с десетки жертви, а през ноември северозападният окръг Дюздже бе разтресен от земетресение със мощ 5,9.

Определено през цялата 2022 година Анкара постави големи старания в опит да посредничи за разрешаване на кървавия спор сред Москва и Киев. Още преди Русия да нахлуе в Украйна Турция, която поддържа положителни връзки и с двете страни, се опитваше да посредничи за разрешаването на рецесията. Президентът Реджеп Тайип Ердоган даже съобщи, че " Турция няма да се откаже нито от Русия, нито от Украйна ". През март в Анталия бе проведена тристранна среща на външните министри на Русия, Украйна и Турция. На 22 юли бе реализирано съглашението за безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища (споразумението бе подписано в Истанбул сред Турция, Руската федерация, Украйна и ООН). Анкара поставя огромни старания и да оказва помощ за размяната на военнопленници сред Киев и Москва.

2022 година бе извънредно добра и във връзка с контактите на Турция и Армения. Още в края на 2021 година Турция назначи Сердар Кълъч, някогашен дипломат на страната в Съединени американски щати, за специфичен представител в разговора сред Анкара и Ереван, а дни по-късно Армения назначи за специфичен представител заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян. Първата " историческа среща " сред двамата представители се състоя на 14 януари в Москва. Армения разгласи, че от 1 януари 2022 година подвига ембаргото върху вноса на турски артикули. На 2 февруари започнаха първите пътнически полети сред Истанбул и Ереван и се чака скоро да стартират полети на товарни самолети. Обсъжда се и отварянето на граничния пункт Алиджан, който е затворен от април 1993 година

Тази година бе реализиран и голям пробив в връзките сред Турция и Израел, които имаха остри различия по доста въпроси, като през август страните оповестиха, че изцяло възвръщат дипломатическите си връзки, а през есента бяха назначени посланици на Турция и Израел в Тел Авив и Анкара. Възстановяването на връзките видимо набра скорост тази година с взаимни визити на висши чиновници. В Анкара нямаше израелски дипломат от 2018 година, когато Турция отзова своя дипломат и изиска израелският да напусне в символ на митинг против отговора на Израел на размириците по границата с линията Газа, при които бяха убити десетки палестинци. През септември израелският министър председател Яир Лапид се срещна с турския президент Тайип Ердоган в Ню Йорк в границите на 77-ото Общо заседание на Организация на обединените нации - това бе първата среща сред турския президент и израелски министър-председател от близо 15 години насам.

През 2022 година Турция и Саудитска Арабия също започнаха стъпки за възобновяване на връзките след години на напрежение, което ескалира след убийството през 2018 година на саудитския публицист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. През април президентът Ердоган посети Саудитска Арабия, а през юни престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман дойде на аудиенция в Турция. Лидерите показаха решимостта си да засилват икономическия капацитет сред двете страни и да слагат началото на нова ера на съдействие в политическата, икономическата, военната област и в областта на сигурността. В интервала януари-септември износът на Турция в Саудитска Арабия възлезе на 420,9 млн. $ - със 180 % повече в сравнение с през 2021 година

На фона на забележителните триумфи във външнополитически проект обаче във вътрешната политика ръководещите се сблъскаха с доста компликации, основно поради галопиращата инфлация и забележителното намаление на стандарта на живот на елементарните турски жители, което докара до доста митинги. През октомври в Турция бяха оповестени следващите стряскащи данни за инфлацията в страната. Турският статистически институт тогава заяви, че инфлацията е достигнала 83,45 % на годишна база през септември - най-високата за последните 24 години, т.е. от юли 1998 година насам, когато тя бе 85,3 %, а Турция се бореше да постави завършек на десетилетието на хронично висока инфлация.

Междувременно турската лира още веднъж поевтиня рекордно по отношение на $. Лирата продължава да се обезценява, откакто Комитетът по паричната политика на централната банка на Турция постоянно взима решения за понижаване на главния лихвен %. Президентът и водач на ръководещата проислямистка Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Ердоган пък дефинира ислямското банкиране като приоритет във финансовата политика на Турция и споделя, че " компликациите в стопанската система на страната единствено я укрепват " (ислямското банкиране планува осъществяването на банкови действия в сходство с ислямските правила - неразрешени са лихвите по заеми и другите финансови спекулации).

Високите цени, поради които понижава поддръжката за Ердоган и за неговата партия, докара до усилване на поддръжката за опозицията и в частност за шестте опозиционни партии. Лидерите на шестте опозиционни обединения (председателят на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), председателката на " Добра партия " Мерал Акшенер, водачът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, водачът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал, ръководителят на ДЕВА Али Бабаджан и водачът на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу) се сплотиха за общи дейности за връщане към парламентарна система на ръководство. Те приканват за предварителни парламентарни избори поради утежняването на икономическата обстановка в страната и обедняването на популацията. Междувременно този месец турски съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, известен конкурент на Ердоган, на над две години затвор и му наложи възбрана за политическа активност поради засегнатост на публични лица. Решението на съда още не е влезнало в действие и се чака то да бъде обжалвано пред горна инстанция.

2022 година, която стартира умерено, бе белязана от няколко нещастия, които раздрусаха цяла Турция. 41 миньори починаха и 11 бяха ранени при смъртоносна детонация през октомври в рудник в окръг Бартън, Северозападна Турция. Това бе следващата сходна тежка покруса в мина в Турция за последните години. 50 деца останаха сирачета.

Ужас и яд обгърнаха хората след жестокия атентат на 13 ноември в центъра на Истанбул - на обичания от туристи от целия свят известен бул. Истиклял. Земетресението със мощ 5,9 в Дюздже, намиращ се в мощно сеизмична зона и претърпял убийствено земетресение през 1999 година, подсети на всички, че хората са безсилни пред естествените стихии.

През цялата минала година турските военни продължиха битката против тероризма и в частност против групировките ПКК, " Ислямска страна ", ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация), както и против други терористични групировки. През април бе подхваната новата трансгранична интервенция " Лапа-Ключ " против кюрдски бойци в Северен Ирак, а след атентата на 13 ноември бе стартирана и офанзивата " Лапа-Меч " по цели на кюрдските бойци в Северна Сирия и Северен Ирак.

Инфлация, тероризъм, произшествия, естествени катаклизми, война покрай Турция - с това множеството турски жители евентуално ще запомнят отиващата си 2022 година

Вероятно най-положителното развиване през миналите 12 месеца за всички в страната е съживяването на туризма, извънредно значима сфера на турската стопанска система. След пандемията от КОВИД-19 и макар отрицателните развития (като инфлацията и тероризма) туризмът в страната се възвърне изцяло, като се оповестява за рекорден брой гости от целия свят, в това число от България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР