Отиваме на „лов за козунаци“ и намираме въпросния „златен козунак“

...
Отиваме на „лов за козунаци“ и намираме въпросния „златен козунак“
Коментари Харесай

Топли, меки и „златни“ козунаци за по 50 лв.? Вече ги има на пазара, но на нас може и да ни се разминат

Отиваме на „ лов за козунаци “ и намираме въпросния „ златен козунак “ в пекарна в София. Отбиваме се в още няколко пекарни и равносметката е следната – 6,40, 10, 12,50, 19, 25, та чак до 50 лв.. Оказва се, че междинната цена за горещ прясно изпечен козунак на конци е към 10-12 лв., според и от грамажа. Поскъпването производители изясняват както с непрекъснатия растеж на цените на продуктите, по този начин и със скока на цените в електрическата енергия.

В комерсиалните вериги ситуацията е малко по-поносимо. Цените там варират от 3,50 до 19 лв.. Търговците издават обаче, че евентуално седмица преди Великден цените ще скочат още повече. За същото са готови и купувачите.

„ Цените порастват всеки ден и не е несъмнено дали до самото Възкресение козунаците няма да нарастнат още “, споделят пекари.

Ако си мислите, че бихте икономисали някой лев като си замесите козунака у дома, надълбоко грешите. Със сигурност ще ви излезе по-скъпо спрямо предходната. Да неговорим, че може би ще се изръсите и повече, в сравнение с в случай че го купите напряко от магазина.

Математиката е елементарна. За да замесим козунак у дома ни трябват брашно, яйца, олио, краве масло, захар и прясно мляко. Данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борси демонстрират, че в комерсиалната мрежа брашното сега е към 1,35 лева, през предходната година е било под 1 лев. Олиото е поскъпнало с 65 на 100, т.е. тази година го купуваме за към 5 лв.. При яйцата повишаването е с към 0,10 лева, a маслото и захарта са с над 40 стотинки по-скъпи.

Така изчисляваме, че за изработката на един козунак, в случай че нямаме нито един от нужните артикули у дома, ще би трябвало да се бръкнем с най-малко 13 лв. – без труда, времето и тока.

От Стоковите тържища и борси ни твърдят, че цените ще се възстановяват, само че не в този момент, а при стабилизиране на енергийния пазар. Тоест единствено Бог знае по кое време. И защото българите сме известни със своята досетливост, някои от нас овреме са се запасили с предостатъчно количество козунаци – купили ги и ги складирали във фризера. Хитро, а?

Така че или чакайте стабилизирането, или пъхайте козунаците във фризерите, или въобще не ги яжте. Поне няма да се чудим след Великден по какъв начин да отслабнем за лятото.

Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР