Отива си поредната тежка година, белязана от коронавирус, избори и

...
Отива си поредната тежка година, белязана от коронавирус, избори и
Коментари Харесай

Големите български постижения на 2021

Отива си следващата тежка година, белязана от ковид, избори и произшествия. И въпреки да не се върнахме към по този начин мечтаното " остаряло обикновено ", в навечерието на новата 2022 година е редно да си създадем равносметка и за достиженията през последните 12 месеца. А те не са по никакъв начин малко.

Тази година целият свят чу българския химн не един, а няколко пъти. Просълзихме се, само че не от болежка, а от наслада и горделивост. Светът притихна пред гения, остроумието и силата на българския непреклонен дух. В този материал сме подбрали някои от най-значимите триумфи за България през миналата година.

Шапки долу за силата на българките

За разлика от 2020, когато огромна част от надпреварите бяха анулирани или отсрочени поради пандемията от ковид, то тази освен че не липсваха такива, ами даже се насладихме на най-големите спортни събития – Европейското състезание и Олимпиадата в Токио.

Именно в японската столица българките потвърдиха освен, че са едни от най-грациозните и надарени спортистки, само че и обърнаха смисъла на израза " Биеш се като жена ". Нежният пол отсрами мощния и завоюва за страната ни най-силните Олимпийски игри за последните 21 години. Дамите завоюваха общо 6 медала, от които три златни- повече, в сравнение с последните 4 олимпиади взети дружно. Имената на Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева, каратистката Ивет Горанова, сребърната медалистка в спортната пукотевица Антоанета Костадинова и спечелилите бронзови оценки в битката Тайбе Юсеин и Евелина Николова, ще останат вечно запечатани в българската спортна история. А грациите от ансамбъла ни по художествена гимнастика, въпреки да не съумяха да вземат участие в Световното състезание поради травма на Лаура Траатс, доближиха своя разцвет в Токио. Те потвърдиха, че в действителност са златните девойки на България, разбивайки мита, че Русия е непобедима и всяко първо място е непокътнато за нея. Последвалият им бенефис способства за още по-големия искра и фанфари, с които те ще останат вечно в сърцата на хората.

Сестрите Стефани и Габриела Стоеви пък завоюваха втора европейска купа по бадминтон. Невероятен триумф реализираха и състезателите на Димитрина Къндева на шампионата по спортна аеробика в Баку. Тройката - Дарина Пашова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев, завоюваха златните медали след безапелационно показване. А упоритата Биляна Дудова приключва сезона под №1 в международната класация в категория до 59 кг. През тази година тя завоюва за четвърти път европейската купа и за първи път покори международния връх. Успехът ѝ е първи за България от Световно състезание по битка от 2018 година насам.

Не по този начин славно показване обаче имахме на Европейското състезание по волейбол. Макар мощната игра на " лъвиците ", те останаха отвън топ 8 на Стария континент.

" Женски времена ": Триумфът на българките на олимпийските игри

Не липсваха и мъжки достижения

Българският щангист Христо Христов не съумя да се пребори за златен орден в Токио, само че завоюва бронзов. За страдание, обаче, в идващите Олимпийски игри той няма да може да се бори за първото място. Причината - Международният олимпийски комитет (МОК) публично извади три от главните спортове - повдигането на щанги, бокса и модерния петобой. Това лиши от възможна опция и 17-годишният българин Карлос Насар. Той завоюва злато в кат. 81 кг на Световното състезание по повдигане на тежести в Ташкент. За сметка на това пък МОК одобри кикбокса в Олимпийското семейство. А в този спорт страната ни също означи исторически триумф. Националите ни приключиха на влиятелното второ място в отборното класиране на европейското състезание по кикбокс за кадети в Будва (Черна гора).

Страната ни блесна и в зимните спортове. Двама българи съумяха да влязат в топ 20 на скиорите. Изключителното показване е на Алберт Попов и Камен Златков в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Мадона ди Кампилио. Попов приключи на 11-а позиция, а Златков е 19-и. Така за първи път двама българи печелят точки в един и същи старт от Световната купа. Звездата на българските алпийски ски Алберт Попов реализира историческо класиране и на Европейската купа. В слалома в Обереген в Италия националът ни направи най-хубавото класиране за България и зае призовото трето място.

Тази година България има и двама европейски първенци по гребане. Световният отличник до 23 години на скиф Емил Нейков победи и с купата на Стария континент в същата възрастова група. Лазар Пенев пък завоюва златото в дисциплината скиф лека категория на шампионата в Крушвица (Полша).

В другите спортове обаче, не може да се каже, че имахме кой знае какви достижения. Мъжкият ни народен тим по футбол приключи годината на 71-во място в света, съгласно най-новата класация на ФИФА. Дори България да не бе част от Европейското по футбол, в баскетбола успяхме да се класираме за първи път от 10 години. За страдание, отпаднахме на осминафинала. Без триумф бе и Европейското състезание по волейбол. Мъжкия народен тим отпадна в 1/8- заключителен мач.

И засия българската звезда в Холивуд…

Освен в спорта България се популяризира и в международното кино. 2021 година една звезда засия изключително мощно - тази на очарователната Мария Бакалова. Тя провокира същински възторг и стана първата българка с номинация за Оскар и " Златен глобус " с ролята си в паметния филм " Борат 2 ". Макар да не получи премиите, всички погледи останаха вперени в нея през цялата година. А превъплъщението ѝ донесе още куп влиятелни оценки - на " AltFF Alternative Film Festival ", на Лондонския кръг на кинокритиците, на Национално общество на кинокритиците (САЩ) и на Обществото на онлайн филмовите критици.

А вторият игрален филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова - " Жените в действителност плачат ", където Бакалова още веднъж е с основна роля, отвори нова страница за родното кино. Той бе единственият, който показа страната ни на фестивала в Кан тази година. На крачка се размина и от това да грабне Оскар. Седемчленно жури, в което влизат изявени кинокритици и режисьори, избра вместо него за премията да се бори черно-белият филм " Страх " на Ивайло Христов. Той обаче не влезе в късия лист за Оскарите.

Въпреки това българската продукция " Контролирани глътки въздух " завоюва оценката за най-хубава постановка на документален филм на холивудския фестивал за без значение кино " Standalone Film Festival ". За влиятелната премия филмът на Ефемия Фард пребори конкуренция от целия свят и добави още едно огромно достижение в историята на актуалното родно кино.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР