Отива си една на пръв поглед спокойна, но всъщност много

...
Отива си една на пръв поглед спокойна, но всъщност много
Коментари Харесай

Венецът на една трудна година

Отива си една на пръв взор спокойна, само че в действителност доста сложна година за банковия бранш. Вярно е, че банките се измъкнаха от застоя в кредитирането. За пръв път от няколко години насам то стартира да нараства. Вярно е, че положителните финансови резултати се резервираха през последните години макар съмненията на пазарите. Вярно е, че стабилността и извънредно високата ликвидност бяха съхранени. Вярно е, че делът на необслужваните заеми по отношение на общия размер на отпуснатите заеми понижава. Всичко това е правилно. Но на каква цена бе реализирано?

Банковите мениджъри у нас съумяха да извоюват този триумф макар сдържаността и очебийно консервативното отношение на платежоспособните клиенти, присъстващи на българския пазар към нови вложения. За външни инвестиции е мъчно даже да се приказва.

Допълнителен отрицателен напън оказваше продължаващият спад на чистите финансови преходи. А разноските, свързани с капиталовложения в нови електронни банкови услуги, не търпяха отсрочване. Макар проблематичните заеми да понижават в номинално изражение, те към момента са сериозна тежест за българските банки. За това приказват освен отчетите на разнообразни интернационалните финансови институции, само че и фактът, че банките не престават да правят огромни покупко-продажби по продажба на пакети от неприятни вземания, по преструктурирането на огромни заеми и по придобиване на обезпечения от нередовни длъжници. Но е реалност, че през 2017-а банките съумяха.

Както се споделя: "Няма лесни победи. " Ако се позовем на класиците - за отиващата си година най-добре подхожда девизът на героя от драмата на Виктор Юго "Ернани ": изправен пред провокациите на ориста, той възкликва: "Аd Augusta per Аngusta " (През Трудностите към Успеха).

Да, банките у нас преодоляха доста компликации с помощта на напъните на своите мениджъри и на водените от тях екипи. Но както на всички места, по този начин и тук през годината имаше банкери, които се отличиха със своя порив, с увереност и с експертиза в провежданата от тях политика. И това проличава най-много от резултатите на ръководените от тях кредитни институции.

По традиция, която към този момент натрупа четвърт век, и тази година вестник "БАНКЕРЪ " отличи най- сполучливите банкови мениджъри за 2017-а. На стилната гала, извършена на 4 декември в ресторант "Глория Мар ", както нормално, участва отбрано общество от политическия, финансовия и бизнес хайлайф на страната. Тя стана допустима с помощта на нашите спонсори "Ем плюс Це Хидравлик " - от състава на холдинг "Стара планина ", "Ърнст енд Янг ", "Eврохолд ", пенсионноосигурителна компания "Доверие ", "М-Тел ", "Българска автомобилна компания ", "Каолин " и "Транскарт ". На коктейла след награждаването можеше да се види и по какъв начин депутати от разнообразни парламентарни групи, които пред публиката водят гневни пререкания в Народното събрание, измежду ненатрапчивия разкош на "Глория Мар " разискват умерено злободневните за българския бизнес и политика тематики. Присъстващите банкери и предприемачи разясниха скорошни и идни покупко-продажби, вършиха прогнози за бъдещи сливания и придобивания, спомняха си трагични и куриозни случки от близкото и далечно минало. И, несъмнено, развълнувано разясниха достиженията на отиващата си и провокациите на идната година. Те бяха подчертани и в приветствието на основния редактор на в. "БАНКЕРЪ " госпожа Бистра Георгиева, с което тя откри церемонията по награждаването. Тя подсети и строгите критерии, по които в. "БАНКЕРЪ " дефинира мениджърите, които удостои с премиите си тази година. Това са изпълнителни шефове на банки, посочили освен доста високи финансови резултати, само че показали също хъс и умения за даване на повече и по-добри услуги за клиентите. Разбира се, всички призьори, както постоянно, са избрани след съответните консултанции, които екипът на вестника напарви и с специалистите от банковия контрол на Българска народна банка.

"Стабилността и ликвидността на финансово-кредитната система бе непокътната, което е съществена задача на банковите мениджъри. Бяхме доста затруднени при разискванията кои банкери да наградим, тъй като трябваше да избираме сред едни обичайно доста положителни банки и други, които очевидно се стремят да подобрят своите пазарни позиции.

Постарахме се да бъдем оптимално справедливи, вземайки поради другите критерии и индикатори, по които оценяваме банките. Съгласувахме, както постоянно, своя избор и с банковия контрол. В последна сметка се получи една забавна група от призьори.

Ние се опитваме да отдадем заслуженото самопризнание на всеки управител, който е съумял даже при внедряването на една иновация. Искам да посоча като образец забележителните старания на изпълнителния шеф на "Банка Пиреос България " Емил Ангелов, който съумя от два слаби клона да сътвори един доста сполучлив - този в "София Сити Център ", който предлага доста положително обслужване. И персонално аз го поздравявам за положените от него старания в тази тенденция ", сподели основният редактор на вестник "БАНКЕРЪ " Бистра Георгиева.

Тази година бяха връчени четири равностойни награди "БАНКЕР НА ГОДИНАТА " и една специфична - за принос в развиването на банковата система. Първа на подиума стъпи основният изпълнителен шеф на Пощенска банка

Петя Димитрова

Тя получи премията "БАНКЕР НА ГОДИНАТА " за 2017-а за сполучлив мениджмънт и за съхраненото доверие на клиентите. Макар че можем да приказваме даже за увеличено доверие на клиентите, тъй като ръководената от Петя Димитрова банка е една от дребното огромни кредитни институции у нас, които регистрират видимо повишаване на кредитния си портфейл във всички сегменти - и в корпоративните заеми, и в тези за дребни и междинни предприятия, и във финансирането на жителите за покупката и ремонт на жилища, и в потребителското кредитиране. При общ растеж на заемите в цялата банкова система от 3.1% годишно Пощенска банка отбелязва нарастване на сумата на отпуснатите заеми с към 13.4 %. Този триумф разумно води и до нарастване на облагата за банката за 2017-а спрямо предходната година. И това на фона на обстоятелството, че общият финансов резултат на банковия бранш за 2017-а е по-нисък спрямо този през 2016-а. Това са единствено няколко по-ярки причини, които дадоха съображение на екипа на в. "БАНКЕРЪ " да удостои със своя приз госпожа Петя Димитрова.

Наградата й бе връчена от заместник-председателя на парламентарната група на партия ГЕРБ Красимир Велчев, който е и ръководител на парламентарната Комисия по правата на индивида. В това имаше някаква символика, тъй като Пощенска банка има забележителна стратегия за обществена отговорност, която обгръща доста значими мероприятия. В тях водеща роля има Петя Димитрова.

Красимир Велчев се възползва от случая да подсети на банкерите за тяхната отговорност пред клиентите им, тъй като като съхраняват техните пари, доста постоянно държат в ръцете си и техните ориси.

"Като ръководител на парламентарната Комисия по правата на индивида се обръщам към всички присъстващи на това събитие. Работете по този начин, че да не нарушаваме човешките права. Нека казусът с Корпоративна банка да остане в предишното и да не се повтаря, тъй като вие дължите бизнеса си на парите на българските жители, които са изкарани с доста труд. За някои хора парите, които са поверили на банките, са целият им живот. Казват, че кой каквото и да приказва, постоянно нещата опират до пари. Те са едно от наложителните условия хората да живеят добре. Но то не е задоволително. Другото значимо изискване е любовта - любовта към хората. И в този момент преди Коледа помислете и за нея ", обърна се заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев към участниците в церемонията по награждаването.

Самата Петя Димитрова акцентира, че ръководената от нея банка се стреми да дава отговор на високите упования на своите клиенти и по този начин способства за основаването на здравословна конкуренция във финансово-кредитния бранш.

"Тази година беше доста сполучлива за Пощенска банка. Надявам се и идната да е такава, и да продължим да сме на равнището на упованията на нашите клиенти и акционери. Благодаря на моя екип и на всички хора, работещи в Пощенска банка. Без тях нямаше по какъв начин да бъдат реализирани положителните ни резултати. Години наред ние се опитваме да отстояваме и да покачваме доверието към нас, като се стремим да предлагаме допустимо най-хубавите артикули и услуги. Надяваме се, че съперниците ни също правят оценка тези наши старания. Вярвам, че в сегашната мощно конкурентната пазарна среда, за която способстваме и ние, всеки един банкер и всяка една банка ще се проявят по най-хубавия метод ", съобщи основният изпълнителен шеф на Пощенска банка Петя Димитрова.

Следващата равностойна премия "БАНКЕР НА ГОДИНАТА " за 2017-а бе връчена на изпълнителния шеф на "БАНКА ДСК "

Диана Митева

Тя й бе присъдена за съхраненото доверие на акционерите на кредитната инсктитуция и това не е инцидентно.

Диана Митева е част от висшия мениджмънт на "Банка ДСК " към този момент четиринадесет години - от момента, в който (през октомври 2003-а) държавната "Банкова консолидационна компания " продаде ДСК на унгарската "ОТП Банк ". През този интервал задграничният притежател праволинейно се доверява на мениджърските умения на тази бизнес дама, която е в банковия бранш от 1992-а. Важен детайл при вземането на решението Диана Митева да бъде избрана за "Банкер на годината " за 2017-а е, че през тази година "Банка ДСК " е кредитната институция с най-висока облага. А главният бизнес, на който тя дължи сполучливите си финансови резултати, са услугите за жители. Потребителското и жилищното кредитиране са ресорът, за който дава отговор Митева, и тъкмо той продължава да обезпечава най-много триумфите, на които се радва "Банка ДСК ". А високите облаги носят и огромни дивиденти за притежателя на тази кредитна институция. Всички тези условия са основанието Диана Митева да бъде удостоена с наградата на вестник "БАНКЕРЪ ". Той й бе връчен от ръководителя на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев. Той пък се пошегува, като предложи получателите на заеми, вместо да заплащат лихви, да получават бонуси от банките. Сегашната обстановка била удобна за подобен ход.

"В подтекста на казаното от моя сътрудник в Народното събрание Красимир Велчев желая да обърна внимание на това, че и банкерите имат човешки права. Лично аз си поисквам и през идната година лихвите да продължат да падат. В рамките на шегата даже ще кажа, че банките могат даже да помислят за
бонуси за положителните кредитополучатели ", сподели ръководителят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев.

Диана Митева означи, че триумфите на "Банка ДСК " са плод на големия труд и старания на целия й екип. Тя акцентира, че поддържането на растежа през идната година за институция с размерите на "Банка ДСК " ще е същинско предизвикателство.

"За "Банка ДСК " годината бе доста тежка, само че и доста сполучлива. А беше сполучлива посредством най-много на напъните, които поставиха целият мениджърски екип и всички чиновници. Затова аз благодаря на моите сътрудници в управителния съвет и персонално на неговия ръководител госпожа Виолина Маринова за груповия дух и експертност при превъзмогването на провокациите, пред които бяхме изправени. Оттук нататък би трябвало да вървим напред, да растем, което при размерите на "Банка ДСК " изобщо не е лесна задача. Наред с това ще би трябвало да се оправяме и с провокациите на модерната цифрова ера, като за нас е доста значимо да реализираме точния баланс сред човешкия фактор и изкуствения разсъдък в предлагането на банковите услуги. Тази промяна е може би най-сериозното тестване, пред което е изправено актуалното банкиране. И ние като мениджъри би трябвало да покажем, че сме на висотата на модерните пазарни условия ", сподели изпълнителният шеф на "Банка ДСК " Диана Митева.

Големите банки мно по-често са във фокуса на всеобщата аудитория със своите триумфи и проблеми. И това е обикновено, тъй като те са носителите на систематичен риск за цялата стопанска система. На този декор хората пропущат развиването на по-малките кредитни институции. Вестник "БАНКЕРЪ " обаче постоянно се е стремил да отдаде дължимото на напъните на техните мениджъри, които постоянно би трябвало да демонстрират изключителни умения, с цел да вървят напред в един мощно конкурентен пазар. Успехите им на това занятие заслужават възторженостти, изключително в случай че ръководените от тях банки се наредят измежду най-рентабилните в системата. Точно с тези причини екипът на вестника реши да връчи премията "БАНКЕР НА ГОДИНАТА " за 2017-а на основния изпълнителен шеф на "Търговска банка Д "

Ана Аспарухова

Крехката на външен тип дама се оказа с желязна хватка и съумя да трансформира ръководената от нея кредитна институция в един от първенците по индикаторите за доходност - възвръщаемост на капитала и възвръщаемост на активите. Това се дължи както на разширението на пазарните позиции на "Търговска банка Д ", по този начин и на умелото ръководство на нейния кредитен портфейл. Резултат от всички тези старания са забележителният четворен растеж на облагата и на коефициентите за възвръщаемост на активите и на личния капитал. За всички тези триумфи в.​ "БАНКЕРЪ " ​присъди премията си за резистентен и ефикасен мениджмънт​ на основния изпълнителе​н шеф на "Търговска банка Д " Анна Аспарухова. Тя й бе връчена от ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той разгласи, че годината за цялата стопанска система е сполучлива, което дава учредения за сдържан оптимизъм в упованията за 2018-а.

"Изпращаме една сполучлива година. Икономическите и финансовите знаци са положителни. Което би трябвало да пораства - пораства, което би трябвало да понижава - понижава. С сдържан оптимизъм са бизнес упованията и за идната година ", разгласи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Анна Аспарухова на собствен ред изрази задоволството си, че напъните на мениджърите на по-малките банки не остават незабелязани.

"За мен тази премия е огромна изненада. По стичане на събитията аз постоянно съм била началник на по-малки банки. Като екип постоянно сме се стараели да се представим по най-хубавия метод и се веселя, че тези наши старания са оценени по достолепие ", съобщи основният изпълнителен шеф на "Търговска банка Д " Анна Аспарухова.

Другият прелестно сюрпризиран от решението на вестника да бъде почетен с наградата "БАНКЕР НА ГОДИНАТА " бе ръководителят на "Ти Би Ай Банк "

Валентин Гълъбов

Ръководената от него кредитна институция е живо доказателство по какъв начин може за няколко години и макар икономическата рецесия съвсем от нулата да бъде превърната в една от най-успешно разрастващите се банки. Вярно е, че това е плод на напъните на всички нейни мениджъри и чиновници, само че Валентин Гълъбов е индивидът, който най-много съумя да сглоби и да управлява този мениджърски механизъм. При това той се оправи с това предизвикателство, като преведе банката през промяна на собствеността и при преодоляването на един извънредно рисков сегмент от пазара на потребителското кредитиране, който в този момент носи извънредно високи облаги на кредитната институция. Именно за сполучливото ръководство на риска и за поддържането на стабилно развиване в. "БАНКЕРЪ " удостои със своя приз ръководителят на управителния съвет на "Ти Би Ай Банк " Валентин Гълъбов. Наградата бе връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова, която благодари на банкерите, че способстват за сполучливото икономическо развиване на столицата.

"За мен чест да участвам на връчването за 24-и път на премиите на в. "БАНКЕРЪ ". Поздравявам банкерите с професионалния им празник и им благодаря за напъните им София да бъде градът с най-бързо развиване на бизнеса, градът, който притегля най-вече вложения, и градът, който създава 40% от брутния вътрешен артикул на страната. Специално желая да отбележа, че доста банки с подготвеност си партнират със Софийската община за развиването на града. На последния съвещателен съвет, който имахме, банките демонстрираха своята ангажираност към подобряването на изискванията за живот в столицата, като предложиха свои планове и начинания за повишение на чистотата на въздуха в столицата ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

Валентин Гълъбов на собствен ред акцентира, че за него и за "Ти Би Ай Банк " се появява ново предизвикателство - да оправдаят доверието, което в. "БАНКЕРЪ " им оказва с връчването на своята премия.

"Това е доста скъпа премия за мен. За нас е чест и предизвикателство да оправдаем това доверие. Ние сме дребна банка и одобряването и развиването ни на пазара изисква огромни старания. Но както се споделя: човек е толкоз огромен, колкото са огромни фантазиите му. И ние продължаваме да мечтаем ", съобщи ръководителят на управителния съвет на "Ти Би Ай Банк " Валентин Гълъбов.

Специалната си премия в. "БАНКЕРЪ " връчи на един човек, който от 1992-а посреща многочислените финансови провокации и сполучливо се оправя с тях, а българските финансови, стопански и политически действителности изобилстват от такива. Със спецалния приз бе почетен изпълнителният шеф на Общинска банка

Сашо Чакалски

Това е мениджърът, който най-добре знае какъв брой тясно са преплетени банкирането и дипломацията. Особено когато става дума за ​прагматични решения, повлияни от политически ползи, ​от желанията на задгранични вложители и от пулсациитге на финансовите пазари. Тогава мениджърът би трябвало да бъде и посланик. ​

В зората на демокрацията Сашо Чакалски бе​ от хората, повлияли една от най-големите банки в Европа да стъпи на нашия пазар и сполучливо да развива бизнеса си ​тук ​близо две десетилетия. Той е човекът​,​ който ​дълги​ години ​ангажирано и безрезервно ​утвърждава поверените му кредитни институции. Положи сполучливото начало на активността на "Сосиете Женерал " у нас, има своя принос в развиването на Насърчителна банка, която в този момент е позната като Българска банка за развиване и сега ръководи сполучливо Общинска банка, като я постанова като постоянен финансов сътрудник на общините, без значение от многочислените политически и корпоративни офанзиви, на които тази кредитна институция е подлагана през годините.

За цялостния му принос за банковата система и ​за рационалното ръководство на провокациите на пазарния риск в. "БАНКЕРЪ " връчи на изпълнителния шеф на "Общинска банка " Сашо Чакалски своя ​ "Специален ​приз​ ". Той съставлява голямо сърце - като признанието за триумфите на Чакалски, и тежък като бремето, което всеки един предан на работата си управител би трябвало да носи. Статуетката, изобразяваща лъвско сърце, му бе връчена от изпълнителния шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев, който акцентира стратегическото значение на банките за развиването на стопанската система.

"Банкирането и вложението са комплицирана задача. Тук вярно е очебийно, че банкерът би трябвало да съчетава в себе си качеството на дипломата, на положителния продавач и на положителния съветник, а доста други умения. Ако банкирането е кръвоносната система на стопанската система, съчетано с вложенията, то е цялата сърдечносъдова система на актуалното пазарно стопанство. Затова приветствам господин Чакалски с премията. Това огромно сърце би трябвало да бие в ритъма на банкирането и вложението ", заключи ръководителят на БАИ Стамен Янев.

В отговор Чакалски акцентира, че премията е самопризнание освен за него, само че и за всички негови сътрудници в банките, в които е работил през миналите двадесет години.

"Тази премия е доста скъпа за мен, тъй като ми се дава от хора, за които се знае, че са най-информираните в България за това кой кой е в в българската банкова система. Преди 20 години, когато се върнах в България, не допусках, че ще остана в страната толкоз време, само че в този момент не скърбя, че това се случи. Защото живяхме в доста забавни времена за финансово-кредитната система. Тази премия обаче е и за всички сътрудници, с които работихме в "Сосиете Женерал " в България, с които подготвихме покупката на "Експресбанк " и с които по-късно управлявахме Българска банка за развиване, и най-после - за сътрудниците, с които направихме това, което е Общинска банка сега ", акцентира изпълнителният шеф на Общинска банка Сашо Чакалски.

Официалната гала бе единствено част от събитието на в. "БАНКЕРЪ ". Както постоянно, до момента то бе грациозен мотив за присъстващите банкери, политици и предприемачи по традиция да обсъдят умерено и доброволно, без натиска на камери и микрофони икономическата обстановка и вероятностите за развиването на страната. И за всички бе ясно, че провокациите през 2018-а няма да са по-малки от тези, които преживяхме през отиващата си година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР