Отитите са много болезнени и бързо се установяват, при бебе

...
Отитите са много болезнени и бързо се установяват, при бебе
Коментари Харесай

Новият грип удря децата в ушите

Отитите са доста мъчителни и бързо се откриват, при бебе е по-трудно - сигналите може да са единствено раздразнителност, въртене на главата, рев.

Откакто се усилват случаите на грип, очевидно зачестяват отите измежду децата. Това сподели за “24 часа ” доктор Асен Меджидиев, завеждащ отделението по заболяванията на ушите, носа и гърлото на университетската болница по незабавна медицина “Пирогов ”.

Децата са най-многобройната група с грип и респираторни инфекции сега. Теоретично при тях инфлуенцата протича по-тежко, тъй като имунната им система не е дефинитивно развита и не всеки път се оправя добре с провокациите. От друга страна, за първи път се срещат с голям брой вируси, а в детските колективи този развой е изключително натоварен - всеки дребен човек “носи ” от вкъщи си в яслата, градината, учебно заведение вирусите на своята микросреда.

Подрастващите са и в рисковата група за затруднения от грипа заради наслагване на бактериална зараза. През другите години според от преобладаващия вид грип затрудненията са неврологични или се концентрират в белите дробове, синусите или ушите. Към момента по-чести опашки на грипа са отитите - възпаления на ушите.

Освен “характера ” на съответния вирус за инфекцията способстват и чисто анатомични особености.

Средното ухо е обвързвано с горните дихателни пътища с дребен канал, прочут като евстахиева тръба, изясни доктор Меджидиев. При заболяване в нея елементарно попадат микроорганизми от носа и синусите, а в детството в прохода по-лесно се задържат тайни и оттова нападат слуховия орган.

Най-уязвими са децата в предучилищна възраст, най-податливи са до 3 година След 6-ата година инфекциите на ушите нормално са по-редки - почти по това време евстахиевата тръба приключва главното си развиване. По време на грипна зараза обаче кардиналните правила не всеки път са в действие.

Отитите са доста мъчителни, изяснява експертът. Това значително форсира диагнозата, само че при децата, които са задоволително огромни да кажат къде ги боли. За бебетата сигнал за ушна зараза може да е и единствено раздразнителност, въртене на главичката, непонятен рев.

Без лекуване или в тежки случаи инфекциите на ушите могат да доведат до още по-сериозни затруднения. Като инфектиране на кост наоколо до ухото, понижаване на слуха, перфорация на тъпанчето, менингит и други
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР