Отидох на място в болниците в Плевен и Габрово и

...
Отидох на място в болниците в Плевен и Габрово и
Коментари Харесай

Кирил Ананиев разкри кой ще плаща за лечението на заразените с коронавирус

Отидох на място в лечебните заведения в Плевен и Габрово и бях впечатлен от организацията. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Те са нараснали броя на леглата, които могат да одобряват инфектирани с ковид, а в Габрово са създали по този начин, че има опция за удвояване на леглата. Има и създаден спешен проект – едно поделение да бъде отделено за такива случаи. Направен е проект за преструктуриране на личния състав и в двете лечебни заведения, тъй че в случай че се наложи и експерти от други лечебни заведения могат да поемат пациенти с ковид. Засега няма отводи на медици да вървят на работа във въпросните лечебни заведения, няма дефицит на личност. Може да се водят диалози и с частни лечебни заведения, които да обезпечат спомагателни фрагменти, както и с пенсионирани лекари, съобщи той, като добави, че в случай че обстановката се усложни, цяло поделение в Белодробната болница в София може да приема пациенти с ковид.

Последна информация за ковид у нас

Маски сме дали, има задоволително. Навсякъде в страната сме създали организация да бъдат доставени нужните защитни средства. Разбира се, тук-там има дефицит, уточни здравният министър, като посочи, че тази седмица се чака сериозна доставка на маски от Турция.

Кирил Ананиев разясни, че инфектираните с ковид ще бъдат настанени по клинична пътека, разноските по която ще бъдат поети от НЗОК.

Той разяснява и митинга на медицинските сестри, като уточни, че някои от настояванията им са изпълнени, а някои от тях са неизпълними.

В Националния рамков контракт са заложени минимални съотношения сред приходите на лекари и експерти по здравни грижи. Предложили сме сестрите, които работят в реанимация, да са на 7-часов работен ден. Ще въведем неповторим код на медицинските сестри, с който ще можем да наблюдаваме всяка здравна сестра на какъв брой места работи, уточни Ананиев.

Министър Сачева: Сестрите слагат претенции, които са неизпълними

Има претенции, които не засягат пълномощията на Министерството на здравеопазването, както и такива засягат и други групи. Примерно настояването цената на нощния труд да е 3 лв. на час - други групи в обществото работят за 1 лев на час. Решението би трябвало да е комлексно. По отношение на настояването началната заплата на медицинските сестри да е равна на две минимални заплати – има лекари, които получават 1200 лв.. Ще създадем безпорядък в системата, сподели още Кирил Ананиев.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР