Отиде си проф. Никола Георгиев. "Неговата последна заръка е изпращането

...
Отиде си проф. Никола Георгиев. "Неговата последна заръка е изпращането
Коментари Харесай

Отиде си проф. Никола Георгиев

Отиде си проф. Никола Георгиев. "Неговата последна повеля е изпращането му да стане в най-тесен фамилен кръг. Моля за схващане и тишина ". Това написа във Facebook брачната половинка му.

Никола Георгиев е български книжовен критик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, журналист, държавник, учител, създател на десетки книги и любим на хиляди студенти.

Роден е на 24 ноември 1937 година в Казанлък. Завършва гимназия в София (1956) и българска лингвистика в Софийския държавен университет (1961). Доктор е на филологическите науки с дисертация на тематика "Цитиращият човек в художествената литература " (1995), професор по доктрина на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител на Катедрата по доктрина на литературата към Факултета по славянски филологии (1991-1995).

Лектор е по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания. Чете лекции по обща доктрина на литературата и културата, поетика, изразителност, разбор на литературното произведение, стихознание, фолклор, съветска литература, литературознанието на 20-и век. Въвежда нови трендове и подходи в интерпретацията на обособените произведения.

Доктор хонорис идея е на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски ". Носител е на Хердеровата премия за литература (2000).

Екипът на Novini.bg изрича съболезнования на околните на проф. Никола Георгиев
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР