Отиде си едно знаково име от българския преход, един от

...
Отиде си едно знаково име от българския преход, един от
Коментари Харесай

Отиде си най-високият измежду банкерите

Отиде си едно знаково име от българския преход, един от първите борци за рационализация на банковата система на България.

Димитър Димитров, най-високият всред банкерите ни, покори редица финансови върхове: Директор на три търговски банки - Стройбанк, ОББ и Насърчителна, подуправител, заместител -министър и началник на Банковата консолидационна компания, само че остава в сърцата ни с огромната си човещина и безупречния професионазъм.

Той направи първата банкова консолидация в  зората на демокрацията, когато 22 районни банки, формирани от някогашни клонове на Българска народна банка, се сплотиха под името Обединена българска банка, а управлението й си поделиха с Олег Недялков. Пет години по-късно, Димитър Димитров беше в основата и на първата банкова приватизация, към този момент като началник на банковата консолидационна компания. 99 % от капитала на ОББ бе продадена за 5 милиарда лв. на консорциум, в който влязоха Европейската банка за възстановянае и развиване, Булбанк и американската капиталова компания “Опенхаймер и ко. ” И до през днешния ден ОББ продължава да е в челните мяста в банковата система, към този момент под шапката на KBC.

Втората банка, която порастна и укрепна под неговото управление, е Насърчителната банка, която в годините се утвърди като държавната банка в помощ на бизнеса (ББР). Кауза, което той защитаваше през целия си живот.  Затова и получи първия приз в историята на Фондация Буров още през далечната 1994-а.

„ Оредяват редиците стройни, отиват си доста почтени! “, както сподели през днешния ден неговият непосредствен сподвижник и другар Олег Недялков пред сътрудника Чавдар Цолов.

Отиват си, само че ние няма да ги забравим. Подклон пред паметта му!

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР