Отхвърлена е жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ)

...
Отхвърлена е жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ)
Коментари Харесай

КЗК отхвърли жалбата срещу търга за детска болница

Отхвърлена е жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) против оповестената от здравното ведомство инженерингова поръчка за планиране, строителство и авторски контрол на национална многопрофилна детска болница, излиза наяве от решение на Комисията за защита на конкуренцията.  
Заедно с митинга КАБ изиска и краткотрайна мярка прекъсване на производството. Тя бе отхвърлена по-рано – на 11 септември. Отделно от жалбата на КАБ до здравния министър бе изпратено писмо и от Камарата на инженерите в капиталовото планиране с искане да проведат работна среща с него, с цел да обсъдят позицията им. Тя е сходна в огромна степен с жалбата, подадена пред Комисия за защита на конкуренцията.
От Камарата на архитектите настояват за голям брой нарушавания при откриването на процедурата: за ненапълно техническо задание; за нарушение на задължението на възложителя да предвижда вярно, да възнамерява и организира публичната поръчка; че определеният ред за възлагане е незаконосъобразен; че е нарушен правилото на свободна конкуренция с оповестяването на процедурата като „ открита “; че е опорочено решението за разкриване на процедурата; че са налице предпоставки за делене на поръчката на обособени позиции; че са нарушени разпоредбите на Закон за обществените поръчки за даване на цялостен, безграничен, безвъзмезден и директен достъп до цялата документация; че не са включени в документите техническите спецификации на поръчката; че са нарушени разпоредбите за установяване прогнозната й стойност; че методиката за оценка е незаконосъобразна; че има дискриминационни критерии за подбор; че са въведени незаконосъобразни клаузи във връзка с авторските права.
Всички те са отхвърлени от Антимонополната комисия като решението й съдържа съвсем 70 страници обстоятелствена част.
Припомняме, че прогнозната стойност на обекта е 79 535 000 лева без Данък добавена стойност (95,4 млн. лева с ДДС).

Още през декември предходната година здравният министър Кирил Ананиев изясни, че бъдещата национална детска болница няма да е на територията на Университетска болница „ Лозенец “, а ще бъде доизградена въз основата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „ Александровска “.  
През месец февруари Министерството на здравеопазването е упълномощило проучване на структурата, като заключението е, че градежът може да бъде завършен след строително-възстановителни действия.
Сегашният градеж се състои от два съществени 12-етажни корпуса и шест 3-етажни, всичките с два сутерена и фуги по сред си. Общата разгъната застроена повърхност е 47 156 кв. м. Избраният реализатор би трябвало да реконструира съществуващата постройка и да построи два нови корпуса.
По отношение на жалбата от Министерство на здравеопазването обявиха по средата на август, че процедурата е съобразена напълно със Закона за публичните поръчки и е съгласувана с Агенцията за публични поръчки.
Те напомнят тъкмо за това проучване, изпълнено от компания „ Балмер инженеринг “ ООД, в което се предлага да бъде осъществено възобновяване на целостта на сечението на стоманобетоновите детайли и увеличаване на подовите структури и стоманобетонови шайби.
От здравното министерство осведомят, че ще разгласят и поръчка за строителен контрол, само че заради стратегическия темперамент на лечебното заведение за страната, екипът на Министерство на здравеопазването също щял да реализира действен надзор на всеки стадий от градежа.
„ Предвижда се болничното заведение да бъде оборудвана с високотехнологична здравна инсталация и обзавеждане, като те не са предмет на актуалната социална поръчка. Също по този начин ще бъде употребена и наличната годна здравна инсталация от съществуващите детски отделения към държавните лечебни заведения. Ще бъдат закупени нови апарати за клиниките по образна диагностика, интензивно лекуване и незабавна помощ. В това направление ще бъдат извършени процедури по кандидатстване за финансиране с европейски средства “, прецизират още от Министерство на здравеопазването. 
Решението на Комисия за защита на конкуренцията предстои на обжалване пред Върховния административен съд. Производство по жалбата е формирано на 28-ми август. Оттогава процедурата е спряна.
Жалби в Комисия за защита на конкуренцията срещу  поръчката за планиране и строителство на детска болница бяха подали и компаниите " ВДХ " АД и " Архитектурно и строително бюро Хелвеция " ЕООД, само че по тях произвеждане не беше формирано. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР