Отговорността за нови избори ще е на ДБ и ИСМВ,

...
Отговорността за нови избори ще е на ДБ и ИСМВ,
Коментари Харесай

Слави чака нареждане за ново правителство

Отговорността за нови избори ще е на Демократична България и ИСМВ, побърза да се оправдае зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов
Да не се фиксираме върху водач, не сме в Латинска Америка

Политолози пред „ Труд”: Лостовете за ръководство са настрана от тази партия

Без явен отговор на въпросите за нов министър председател и състав на кабинета от „ Има подобен народ” оставиха публицистите двамата пратеници на Слави Трифонов Тошко Йорданов и Филип Станев на конференция в Българска телеграфна агенция.

Експерти, помолени от „ Труд” да разясняват този резултат, бяха безапелационни, че в уклончивите и неадресирани отговори елементарно се долавяла неналичието на инструкции за персоналния състав на Министерския съвет.

„ Слави Трифонов явно още няма инструкции за състав на проектоправителство. Лостовете на ръководство на тази партия са настрана от нея и това става все по-ясно”, обобщиха пред „ Труд” политолози, които особено означиха и обявеното авансово неявяване на Слави Трифонов от конференцията. А присъединяване на Николай Василев, чиято номинация за министър председател към този момент бе оттеглена, политолози дефинираха като „ опит за пиар акция на самия Василев, за който през последните дни се възкресиха информации от предишното му като царски министър и вице в „ Тройната коалиция” от кабинета на Станишев”.

„ При Слави всяко казване е предпоследно. Той има вяра, че обстановката е в неговите ръце, само че бърка. Шефът на българския шоу бизнес към този момент не е той, а е на друго място”, съобщи пред БНР интернационалният анализатор доцент Валентин Вацев. И уточни като „ друго място” кръгове към „ остатъците на НДСВ”, Движение за права и свободи и близки до ГЕРБ.

Зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че в идващото предложение на партията им няма да има лица от „ Тройната коалиция”. А по-късно употребява крилата фраза на някогашния министър председател и идеолог на Национална движение „Симеон Втори" Симеон Сакскобургготски „ когато му пристигна времето”.

„ Новият проектокабинет на ИТН ще бъде показан, когато му пристигна времето. Ние ще предложим вид за кабинет напълно скоро”, съобщи Йорданов. Той уточни, че от Има Такъв Народ ще търсят поддръжка за държавно управление първо от „ Демократична България” и „ Изправи се. Мутри, вън!”

„ Ако нямаме поддръжката на двете протестни партии, нямаме предпочитание да вършим кабинет с останалите. Ако не получим поддръжка за този кабинет от „ Демократична България” и „ Изправи се! Мутри вън!”, те имат цялостната независимост, в случай че мандатът отиде при тях, да се договорят с Карадайъ, с Нинова и с Бойко Борисов”, сподели Йорданов. И отсече: „ Не желаем гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и БСП”. Затова и от Има Такъв Народ първо ще желаят да чуя декларация за поддръжка на кабинета от депутатите с Христо Иванов и Мая Манолова, а по-късно ще внесат проектоправителството за гласоподаване в Народното събрание. „ Ако не бъде подсилен, по-логично е да има предварителни избори. Отговорността остава в „ Демократична България” и „ Изправи се! Мутри вън!”, трансферира топката Йорданов.

На въпрос на „ Труд”, кой ще носи отговорност за дейностите на Министерския съвет, в случай, че общоприетата процедура след изборна победа, е водачът на партията да заеме премиерския пост, а сега от Има Такъв Народ ще предложат още веднъж друга фигура, Тошко Йорданов отговори: „ Общоприета процедура не значи, че законът го изисква. Според закона и Конституцията не е наложително водачът на партия, която е станала първа политическа мощ, да е министър-председател. От 1989 година живеем в тази форма, спечелилият изборите да стане министър-председател, вследствие Министерски съвет се трансформира в по-голям от Народното събрание и всеки министър председател прави, каквото си желае, безконтролно”.

„ Крайно време е в България да се постави завършек на лидерщината, и така наречен месианство, на индивида избавител и птичката, която носи пролет­та. Г-н Трифонов, с това което прави, показва и това, извънредно време е да не се фиксираме върху водач, не се намираме в Латинска Америка или африканска нецивилизована страна, не е наложително нито по закон или правило”, добави във връзка на въпроса на „ Труд” и Филип Станев.

Наши анализатори разясниха, че тази обстановка е илюстрация на техния първи извод, че от партията на Трифонов са подставени лица, които не желаят да се ангажират с никаква отговорност за присъединяване в изпълнителната власт. Според тях за Трифонов към този момент е квалифициран различен лист за нов кабинет и точно него от Има Такъв Народ ще предложат на „ Демократична България” и „ Изправи се. Мутри, вън!”.

Сам съм, други няма
Приватизацията на ББР - концепция на Василев
Делян Пеевски го уличи в неистина



Аз съм създателят на концепцията за приватизация на ББР. Това сподели в отговор на въпрос Николай Василев. „ Не ми е хрумнало тази година, а такава ми е позицията от 2002 година. Тогавашното държавно управление с мое присъединяване приватизирахме всички останали държавни банки. Това е разказано в книгите ми през годините и в доста изявленията, които съм дал”, разясни Николай Василев. Точно приватизацията на ББР като точка от програмата за ръководство, която Слави Трифонов изчете в понеделник, стана мотив за отрицателни реакции от всички направления.
„ Аз съм единственият човек, който уволни Делян Пеевски”, посочи като свое достолепие Николай Василев. Минути по-късно обаче бе опроверган персонално от Пеевски. „ Николай Василев в никакъв случай не ме е уволнявал! Той доста добре знае, че аз си потеглих с предходния политически кабинет и в никакъв случай не съм работил с него, откакто той бе определен на министър на превоза. Не знам за какво се пробва да се прави на воин на гърба ми! Крайно време е да престанат опитите на сходни хора да си изкарват дивиденти като употребяват името ми”, съобщи пред БЛИЦ Делян Пеевски.

Реакции

- Николай Милчев, публицист: Николай Василев се държа като жених, който, като не е бил утвърден и харесан от родата и селото, споделя какъв брой е добър и какъв брой огромна е загубата, че не е станала сватбата.

- Маргарита Христова, Демократична България: Приоритет - повдигане на заплати на лекари, учители и академични преподаватели? Докога бе?!? Останали специалности в тази страна няма ли? Популизъм и импотентност!

- Весела Венкова, публицист: Снизхождение е нужно към по-глупавите хора!

- Албена Шавел, Българска социалистическа партия: И идващият вид на проектокабинет ще е същия. Колко би трябвало да мразиш хората, че да наричаш това „ отговорност”?

- Тома Биков, ГЕРБ: Вече сме имали два сходни кабинета - на Беров и на Орешарски. Това са ръководства без министър-председател, които не носят политическа отговорност и служат за заслон за реализиране на огромен обир.

- Ружа Смилова, лекар по политология: Има Такъв Народ са анти-системна партия - задачата им е не просто промяна (изчегъртване) на модела Борисов. Целта им е разтрошаване на политическата система в България.

- Калоян Методиев, РЕГО: Не чакам да има договаряния на „ Има подобен народ” с която и да е партия за сформиране на държавно управление. Днешната конференция на Има Такъв Народ демонстрира, че са изплашени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР