Отговорността остава на общините, докато не бъде извършен актът по

...
Отговорността остава на общините, докато не бъде извършен актът по
Коментари Харесай

Експерт: В Параграф 22 сме за язовирите

„ Отговорността остава на общините, до момента в който не бъде осъществен актът по прехвърлянето. В момента се намираме в Параграф 22. Язовирите са декларирани за прекачване още септември – октомври предходната година. Общините нямаха съображение да възнамеряват средства в бюджетите си за тяхната поддръжка. Това съобщи пред БНР Благой Станчев от Националното съдружие на общините.
Слава Богу природата беше благосклонна и през зимата, и напролет “, разяснява той.

Станчев акцентира, че казусът е значим не просто за общините, само че и за сигурността на всички жители. Той прикани народните представители да работят по въпроса и казусът да откри навреме решение.

Станчев напомни, че при започване на 2018 година е създаден законопроект за изменение на Закона за водите, който касае категоризацията на язовирите, ограниченията и степента на заплаха:

„ В последния миг преди да бъде импортиран законопроектът, той беше взет в Министерски съвет и беше създадена тази част от него, която касае опцията за прекачване на общински язовири към страната и надлежно основаване на държавно дружество за ръководство и стопанисване на язовири. Общините в действителност нямат действителните условия да поставят такива грижи за язовирите “.

По думите му от 120 общини са били декларирани 2740 язовира за прекачване към страната. „ Следихме от близко процеса и се оказа, че към ноември няма никакво придвижване по въпроса за прехвърлянето. Тогава при контактите с Министерството на стопанската система се оказа, че и от тяхна страна, и от други централни ведомства и администрации са установени правни дефицити, които не разрешавали да се извърши процесът на прекачване “, означи Станчев. Той добави, че е направен нов законопроект, само че по-късно са се появили обструкции от друго основно министерство:

„ От началото на февруари до в този момент чакаме централните ведомства да се спогодят и да се консолидират към една позиция “. Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, който е и член на Комисията по районна политика, коменти„ Вече са направени съвещания в Народно събрание. От всички парламентарни групи до този миг срещаме схващане на въпроса. Народните представители по своите изборни региони беседват с хората, виждат какво е ситуацията. Смятам, че в най-скоро време бихме могли да приказваме за внасяне на законопроект. В един оптимистичен проект – в идващите седмица – две бихме могли да приказваме за изчистване на всичко това, което досега към момента провокира въпроси, и по-късно можем да приказваме за представянето на законопроекта пред народните представители “.

Христов акцентира, че проблематиката, по която се работи, изключва всевъзможни други придвижвания на общинска благосъстоятелност. По думите му става въпрос единствено и само за язовири:

„ Неоснователни са терзания, че общините ще употребяват тази опция за прехвърлянето на благосъстоятелност, от която желаят да се отърват “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР