Отговорността към домашния любимец, медицинските грижи за него и храната

...
Отговорността към домашния любимец, медицинските грижи за него и храната
Коментари Харесай

Сравнение: Колко пари ни излиза да имаме куче и колко - бебе?

Отговорността към домашния любим, медицинските грижи за него и храната му би трябвало да са не по-малки от тези към дете, уверени са ветеринари. Изчислихме какъв брой излизат грижите за един четирикрак мъник от най-продаваните в Пловдивско породи и сметката стана дебела. Инвестицията в здравето на животното обаче визира и стопанина му, и цялото домакинство.
Според ветеринарите в града под тепетата най-предпочитани за апартамент са две породи - бигъл и голдън ретрийвър. След тях са хъскитата и пинчерите. Хората, които имат двор и могат да си разрешат да гледат по-големи породи, избират каракачанки, немски овчарки и ротвайлери.

Малките бигъли са доста дейни и игриви - тяхната порода е селектирана за търсене на трюфели. Цената на едно кученце варира сред 250 и 500 лв.. По-скъпите са обезпечено чистокръвни с потвърден генезис на майката и бащата и са по-предпочитани.

Голдън ретрийвърите са желани поради положителния им темперамент и пословичната им влюбчивост. Тяхната цена също варира, като доближава 500 лв..

Хъскитата се продават по-евтино - сред 120 и 250 лв. за кученце. Те са красиви, дейни, само че и сложни за образование.

Различните типове пинчери са на цена от 80 до 250 лв., като даже смеските с други дребни породи държат висока цена. Тези кученца са по-лесни за изхранване, гледат се в стая и са желани от доста дами.
Големите породи изискват повече грижи най-много по изхранването им. Каракачанка или българско овчарско куче коства от 50 до 250 лв.. Немските овчарки, известни като пазачи и податливи на цялостно образование, костват от 150 лв. до 650 с потвърдено потекло. Същата голяма разлика се следи в цените на ротвайлерите. Те варират от 200 лв. до 800 при потвърдено потекло.

В последните години ветеринарната грижа е ориентирана към индивидуализиран график на профилактика и имунизация. Първоначалният обстоен обзор излиза сред 10 и 15 лв., с проучванията може да стигне до 30. Пловдивските ветеринари предлагат първият обзор да е цялостен, с цел да бъде профилактиката подобаваща за животното. Ваксинациите се правят на три стадия, като последната би трябвало да бъде направена след 4-тия месец, а не след 3-тия, както се смяташе до момента. Тогава имунитетът на кучетата към този момент работи изцяло и отбраната е обезпечена. Имунизациите, включващи прегледа и профилактиката, излизат сред 30 и 40 лв..

Обезпаразитяването би трябвало да се прави веднъж в месеца поради характерния цикъл на развиване на паразитите. То излиза от 5 до 30 лв.. Стопанинът е най-добре да изиска комбинирано вътрешно и външно обезпаразитяване против по-голям набор от рискови паразити.

Месечният разход за храна на дребен голдън ретрийвър може да излезе сред 100 и 180 лв. според от килограмите на кучето и класа на храната - междинен или висок. Същият е разходът за немска овчарка, а с към 50 лв. от горната страна - за ротвайлер.

Изхранването на бигъл е към 100 лв., а на пинчер - 60.

Малко по-евтино става след 10-ия месец, когато към този момент не са нужни толкоз доста спомагателни съставки.

За да бъде кучето чипирано и да му се издаде паспорт, са нужни към 40 лв..

Така до десетия месец притежателят би трябвало да отдели няколко стотака и доста внимание за животинчето.

За бигъл сметката набъбва към 1820 лв. при цялостни медицински грижи и качествена храна. В сметката не са добавени мотиви и нашийници, както и наградки за образование, нито бисквити за чесане и разчистване на зъбите. С тях харчът за първите месеци възлиза на 2000 лв..

При голдъна и немската овчарка набъбва до 600 лв. поради по-скъпата храна. За ротвайлер се прибавят още към 450 лв..

Общо сметките могат да бъдат понижени с няколкостотин лв. при междинен клас храна и междинен клас лекарства. Ала развъждането на едно кученце през първите месеци няма по какъв начин да излезе по-малко от 1500 лв. при верни грижи и хранене, които са значими за здравето и на животното, и на неговите стопани.

850 лв. за 10 месеца: Котето по-евтино поради храната

Отглеждането на коте излиза по-евтино от куче единствено поради храната. След покупка или осиновяване котето също би трябвало да бъде прегледано и изследвано за паразити. Цената стига до 30 лв.. Ваксините се слагат двукратно и могат да излязат общо от 40 до 100 лв. съгласно качеството. Отделете 60 лв. за кастрация на шестия месец, другояче животното може да стане неспокойно и нападателно.

Хранителният режим на котетата е значим, предлага се пакетирана храна от междинен или висок клас. Тя излиза до 60 лв. месечно.

До десетия месец общата сметка набъбва до 850 лв..

Ветеринарят поучава: Търсете опакована храна

Ето най-важните препоръки на пловдивския експерт доктор Милен Костадинов към бъдещите стопани на домашни любимци:

Изберете клиника

Изберете клиника още преди да си купите или осиновите куче. Предварително се запознайте със експерта, който ще ви помогне в развъждането на животното.

Посетете незабавно ветеринаря, с цел да бъде изработен обстоен обзор на животното. Той би трябвало да включва външен оглед на уши, очи, джука празнина, четина, коремче, полови органи. Задължително е да се прегледа сърцето. Поискайте да се направи паразитологично проучване и по-късно да се пристъпи към обезпаразитяване.

Проверете документите

Поискайте документ за генезис от развъдника и контракт за покупко-продажба. По закон посредством него може да се предявят претенции към продавача, в случай че има медицински проблем с кучето - това са най-често финансови компенсации и покриване на разноските по лекуването.

Попитайте за дирофилариоза

Дирофилариозата е съществено паразитно заболяване, което визира белите дробове и сърцето на кучетата. То е рисково и за хората. Профилактиката би трябвало да стартира незабавно. Има препарати за третата и четвъртата седмица, има и за осмата. Профилактиката е доста по-евтина от лекуването.

Храната е профилактика

Не е целесъобразно да се дава домашна храна на кучетата. Специализираната подсигурява тяхното вярно развиване. Дори междинният клас има задоволителни равнища на всички микроелементи, нужни за здравето на животните. Препоръчва се да е опакована. Тя е етикетирана с изписан генезис, период и наличие. При насипната не може да се подсигуряват потребните свойства.

В Германия - 300 евро: У нас осиновяването е гратис

Осиновяването на куче или котка в България е гратис, до момента в който в Западна Европа и Съединени американски щати се заплаща. В Германия таксата за осиновяване е към 300 евро.

У нас животинче може да се вземе от подслон или организация с документ за осиновяване, а може и да се прибере от улицата. Това икономисва стотиците левове за покупката на породисто куче от разплодник. Няколко пловдивски организации оказват помощ за намирането на дом на животните.

Един от плюсовете при осиновяването е, че може да се избере пораснало животно с построени привички. Така разноските по него понижават. Отпадат и спецификите за храна, като тя към този момент се избира по качество и килограми на животното.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР