Отговорността е Ваша, не можете да се скриете зад някой

...
Отговорността е Ваша, не можете да се скриете зад някой
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри?


Отговорността е Ваша, не можете да се скриете зад някой „ главанак”, който готви прелом

Ще приказвам по една извънредно значимата тематика. Чухме министърът на опазването на здравето да произнася следните неща - „ ще проучваме обстановката ", „ всички са удовлетворени от тази крачка за увеличение на заплатите " и „ не виждам напрежение ".

Сами разбирате, че нито едно от тези фрази не дава отговор на действителността обстановка в страната. Затова аз ще стартира с обстоятелства и мисля, че не господин Ананиев е индивидът, който би трябвало да е тук. Първо, има разпореждане на Министерски съвет 10 април 2019, в което е решено 50 млн. лв. да бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на здравеопазването, а не от този на Здравната каса. Има второ разпореждане от 9 май, 2019 година, в което тези 50 милиона стават 6. Това е формален документ на Министерски съвет. Оттогава до момента най-малко 7 пъти по разнообразни мотиви Бойко Борисов декларира: „ Дадохме 50 милиона ", знаейки, че в действителност са дали 6, тъй като това е решение на Министерски съвет. Последното изявление на Бойко Борисов е от 12 септември 2019 година. Той споделя по този начин: „ Ние сме ги пратили тези пари ". Ние влагаме милиарди в вложения. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме.Всъщност, те не са 50 милиона, а са 86. Той да се оправдава. "

Нито са 50, нито 86, а са 6, както виждате от документи.

Министър Ананиев трансферира отговорността на Здравната каса.
Само че членове на Надзорния съвет на Здравната каса отхвърлиха този въпрос да е решаван при тях. Още повече - разгласиха протокол от съвещанието на Здравната каса, в който се вижда, че такава тематика въобще не е разисквана там. Отделен въпрос е, че Бюджетът на Министерството на здравеопазването и този на Здравната каса са две разнообразни неща, две институции. Свидетели сме на редица от неистини - от министър председател, през министър, и най-после се вижда в какво положение са нещата.

Ние се срещнахме с медицинските сестри по тяхно искане и от тяхно име задавам следния въпрос: „ Г-н Борисов, за какво излъгахте медицинските сестри и българските жители? " Решението не е Министреството на опазването на здравето, а на Министерски съвет. Доколкото знам, към момента сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма по какъв начин да се скриете зад някой „ главанак ", който Ви провежда прелом. Отговорността е персонална и Ваша.

Уважаеми здравни служащи, вие желаете главно три неща.

Първо, Закон за съсловните организации - „ Българска социалистическа партия за България " го внесе на 11 септември, в този момент сме 4 октомври. Близо един месец вашият и наш закон не е гледан още. Направете си извода за политиката на ръководещото болшинство към вас и към опазването на здравето.

Второ, желаете болнинците да не са търговски сдружения. Няколко пъти от " Българска социалистическа партия за България " вършим такова предложение, няколко пъти то е отхвърлено. Разбира се, ще продължим да го вършим.

Трето, желаете нарастване на заплатите на две минимални. Ще го внесем в новия Бюджет за 2020 година. Тук считаме, че този въпрос с възнагражденията не би трябвало да бъде решаван на парче във всеки идващ бюджет.

Тук би трябвало да има държавна политика. И не споделяме визията, че това може да става посредством методики, които трансферират отговорността на лечебните заведения и на шефовете - всеки шеф да си дефинира заплатите. Нашата политика, която предлагаме, и ще продължим - това да бъде държавна политика - посредством разпоредба да се дефинира базова заплата за всички здравни служащи, без значение в какви лечебни заведения работят. Върху тази базова заплата да се начислява към този момент спомагателните - от клинични пътеки, облаги и така нататък

Скъпи здравни служащи,
Не спирайте да търсите правата си. Мотото на митинга ви е „ Не на страха ". Не се отхвърляйте,исканията ви са обективни. Болниците, лекарите, пациентите имаме потребност от Вас. Българското общество има потребност от вас и аз съм сигурна че то през днешния ден ви поддържа. Ние ви поддържаме и сме с вас!


Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР