Отговорност трябва да се търси от генералния комисар Сериозни рокади

...
Отговорност трябва да се търси от генералния комисар Сериозни рокади
Коментари Харесай

Цветанов: Политиката кадрува в МВР, a стойностните служители бягат

Отговорност би трябвало да се търси от генералния комисар Сериозни рокади извърши управлението на Министерство на вътрешните работи, като смени седем шефове на полицейски ръководства в София. Продължава следствието на служители на реда след разкритията за " чадър " на Георги Семерджиев.

" Не би трябвало всички да се поставят под общ знаменател. Начинът, по който се работи, основава чувство, че цялата система е деморализирана и няма съгласуваност и взаимоотношение. Това е кампаниен детайл - когато има обстановки, постоянно се подхващат гръмки послания, добре възприети от обществото, само че не дават резултат ", разяснява някогашният вътрешен министър и ръководител на " Републиканци за България " Цветан Цветанов в студиото на " Денят ON AIR ".

Той дефинира рокадите като кампанийни и зле обосновани. Цветанов не е уверен, че седемте заменени началници на полицейски ръководства носят персонално виновност.

" Ако някой от тях е основал нужната организация и надолу се е пропукало по веригата? Проблемите в последните години се замитат, Министерство на вътрешните работи няма пътна карта за излизане от обстановката, която е доста тежка в тази политическа турбулентност. В Министерство на вътрешните работи се намеси доста политика, политиката взе да кадрува ", съобщи Цветанов.
И посочи коя е виновната фигура във вътрешното ведомство - генералният комисар.

" Генералният комисар управлява, координира, управлява превантивната активност, оперативно-издирвателната. Конкретен е периметърът на управнически пълномощия на генералния комисар - ето за какво законът за Министерство на вътрешните работи беше изменен и той към този момент има заместници. Виждаме, че никой не разяснява професионалната активност на генералния комисар ", уточни някогашният вътрешен министър.

Цветанов е уверен, че в Министерство на вътрешните работи има доста досъдебни производства с изминал двумесечен период на следствие и евентуално доста от тях са върнати от прокуратурата. Като огромен проблем пред министерството уточни невъзможността да бъдат арестувани кадърните фрагменти.

" Когато има толкоз доста случаи на приложимост на опиати измежду чиновниците, би трябвало да се направи по този начин, че да не се позволява назначението на такива със взаимозависимост. Стойностните чиновници ще могат да си намерят работа и в друга област, в системата ще останат посредствените и тези, които знаят, че там са отишли по други подбуди. Смениха се същинските експерти. Къде сега са чиновниците, които бяха в основата на разработките на " Наглите " и " Килърите "? Една огромна част са напуснали, други или са в " Жандармерията ", или се занимават с административна активност. Така се губи опитът, насъбран при следствието на тежки закононарушения ", сподели Цветанов.

Toй разяснява още, че чиновниците в системата работят внимателно, когато има толкоз постоянно избори, тъй като не знаят какви промени ще създадат идващите ръководещи.Председателят на " Републиканци за България " напомни концепцията си за тестване на учениците за опиати, което би помогнало в битката със зависимостите още в зародиш.

По отношение на Бюджет 2023 Цветанов уточни, че е по-добре да има удължение на този за 2022 година, вместо да бъде гласуван нов, с който да работят други политици след задаващи се нови предварителни избори.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР