Отговорно заявявам, че за нас – пчеларите, държавата е абдикирала“.

...
Отговорно заявявам, че за нас – пчеларите, държавата е абдикирала“.
Коментари Харесай

Пчелари към зам.-министър на земеделието: Държавата е абдикирала

„ Отговорно декларирам, че за нас – пчеларите, страната е абдикирала “. Това съобщи на среща в Добрич със зам.-министъра по земеделието Вергиния Кръстева аграрни производител, който от близо 50 години се занимава с пчели . Той уточни, че търговците постановат унизителни изкупни цени на меда и предизвести, че в случай че страната не вземе ограничения, след 10 години пчеларите в Добруджа ще намалеят с 40%. Младите хора към този момент се отхвърлят от този занаят, защото цена от 3 лева не им е преференциална.
Пчеларството умира, не може да се развива, безапелационен е различен пчелар. Той уточни, че от 1000 кошера в селото му, към този момент са останали едвам 40 . По думите му аналогично е положението и при овощарството. Заради по-големи дотации, които гръцките фермери получават, праскови от Гърция навлизат на нашия пазар на цена от 0,50 лева
Пчеларството и овощарството в България са застрашени от крах, предизвестиха добруджанските производители.
Според данните, които зам.-министър Кръстева изнесе на осведомителната среща, земеделският бранш в Добричка област образува 14% от брутната добавена стойност, което е над междинния индикатор за страната. Житницата на България е водеща в производството на зърнени и маслодайни култури, които заемат надлежно 11% и 8% от площите в страната. Напоследък се усилват и площите с механически култури и през програмния интервал 2014-2019 година нарастването им е 7 пъти, а на лавандуловите насаждения – над 5 пъти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР