Отговорникът за международната дейност в БВ Волейбол Борис Халачев даде

...
Отговорникът за международната дейност в БВ Волейбол Борис Халачев даде
Коментари Харесай

Отговорникът за международната дейност в БФВолейбол: Искам българският глас да се чува при важните решения във волейбола

Отговорникът за интернационалната активност в БВ Волейбол Борис Халачев даде изявление пред формалния уебсайт на федерацията за работата и бъдещите проекти.

Във волейболната федерация отговаряте за интернационалната активност. В какво се показва работата ви?

- Тя е връзката сред Българската федерация по волейбол, CEV и FIVB. Отговарям за всички семейства на интернационалните надпревари, които се провеждат в нашата страна. Работата е доста и занапред би трябвало да повишим равнището. Стараем се да го вършим с всеки минал ден.

Какво е належащо да се усъвършенства, откакто Любо Ганев стана президент?

- Най-лошото е, че неговият мандат стартира с пандемията от ковид. Досега мъчно се работеше и действително занапред започваме същинската част. Вече дръзвам да настоявам, че връзката във федерацията доста се промени. Говоря от мое име. По всяко време мога да се чуя с господин Ганев, да разясня проблеми. Много по-лесно е от преди.

Кои са целите, които имате и към момента не са изпълнени?

- Пандемията не ни позволяваше да работим пълноценно в последните три месеца. Има доста цели, а преди всичко измежду тях за целия ни екип е да се вдигне реномето на българския волейбол. Всички по света знаят кои сме ние и този статус е граден с години. Но ние не можем да лежим на остарели лаври, а в противен случай - организационно има доста за възстановяване. И на клубно равнище, и на равнище национални тимове. Федерацията би трябвало да има доста по-силно лоби в CEV и FIVB. Искам, когато се взимат значимите решения, да се слуша и българският глас.
 Четири точки в дневния ред на УС на БФВолейбол
Четири точки в дневния ред на УС на БФВолейбол

За първи път новият президент Любо Ганев ще събере своите сътрудници онлайн във федерацията

Имате голям мениджърски опит с " Марица ". Каква е разликата сред работата в клуба и федерацията?

- Вярно е - 10 години в " Марица " са доста време. Разликата в работата е голяма. Досега съм представлявал единствено клуба в България и Европа. Оттук нататък би трябвало да съм лице в чужбина на федерация №1 в българския спорт. Това е идната и извънредно значима крачка в моето професионално развиване. Вече пазя интереса на целия български волейбол.

Кое от видяното в чужбина най-вече желаете да вкарате в България?

- Най-важното е продуктът " волейбол " да стане по-добър. Трудно е да се каже в едно изречение. На всички ни задачата е да се работи професионално от най-ниското до най-високото равнище. Приоритет постоянно са мъжкият и женският народен тим. Те обаче са лицето. Нямаме право да пропущаме нито една ходило в пирамидата на българския волейбол. Важно е да имаме повече представители и в интернационалните комисии. Така се гради мощно лоби.

България е публично претендент за международното състезание за младежи следващата година. Ще се оправим ли?

- Нямам и грам подозрение, ме ще се оправим, в случай че получим това доверие. Изпълнявали сме и доста по-сериозни задания. Съвсем неотдавна бяхме хазаин на международно състезание за мъже. Приемали сме финали в международната лига. Домакинствали сме на европейски шампионати за мъже и дами. Опитът на България е огромен и сме се доказвали през света. Смея да настоявам, че сме организирали по-добри шампионати, в сравнение с надалеч по-богати страни и федерации.
 Лазаров: Никой не е наясно какво ще се случи с Левски
Лазаров: Никой не е наясно какво ще се случи с Левски

" Не е ясна още и датата на Общото заседание "

Вече има пет огромни града с хубави зали - София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе. Достатъчно ли е това?

- Ако броим огромните зали - задоволително е. Сега обаче би трябвало да помислим и за по-малките градове. Разбира се, това е осъществимо благодарение на страната. Големите зали са за интернационалните мачове. Трудно един клуб може да си разреши наема за вътрешното състезание. Разходите са прекомерно огромни. До преди няколко години имахме огромна зала единствено във Варна, в този момент са доста.

От какво за България се интересуват най-вече интернационалните сътрудници?

- Интересуват се от всичко - организация, работа във федерацията, шампионатите ни. Това е естествена връзка. Също по този начин и за участниците ни в евротурнирите. Напоследък от ден на ден мъжки тима играят там. При дамите най-сериозно е наличието на " Марица ". Колкото повече тимове имаме, толкоз се подвига ранкинга на България, а с това и представителите.

Да чакаме ли посещаване на някой върховен човек от FIVB или CEV в близко бъдеще?

- Лично аз не съм наясно. Само господин Ганев има повече изясненост. Излезе ли решението за международното състезание за младежи, сигурно най-висшите управленци във волейбола ще ни гостуват. А има и различен мотив - домакини сме на европейското за дами.

От идването на Любо Ганев като президент има единодушие и бистрота във федерацията. Как върви работата с него?

- Няма никакви проблеми поради неговата персона. Решенията се взимат незабавно и не е належащо да минава време.

Ганев е всепризната фигура в международния волейбол. С какво ви оказва помощ в интернационалната активност?

- Любо е персона от най-високо равнище - и преди като играч, и в този момент като началник. Той е и вицепрезидент на БОК, което сигурно оказва помощ доста. Българският спорт има потребност от хора като него. Ганев отваря порти.

Ясно ли е по кое време ще започват новите сезони в европейските шампионати?

- Още не. Водим непрестанно конферентни диалози с европейската конфедерация, само че дата няма. Пандемията се развива друго в страните. В Западна Европа са още много наранени от коранавируса и не могат да стартират тренировки.
 Пламен Константинов: В спокойно време водят война спортистите
Пламен Константинов: В спокойно време водят война спортистите

" Всяко нещо, което правиш прекомерно дълго, стартира да ти писва и когато спреш, стартира да ти липсва "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР