Отговорната за стопанисването на Търговския регистър Агенция по вписванията вече

...
Отговорната за стопанисването на Търговския регистър Агенция по вписванията вече
Коментари Харесай

Държавата се подсигури срещу медиен шум при нов срив на Търговския регистър

Отговорната за стопанисването на Търговския указател Агенция по вписванията към този момент е стратегически обект за националната сигурност . Това реши държавното управление на днешното си постоянно съвещание.
С това решение на процедура Агенцията по вписванията де факто се изключва от Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) . Съгласно член 5 от ЗДОИ, правото на достъп до социална информация не може да бъде ориентирано против националната сигурност. Това допуска и съображение за отвод, в случай че публицисти или жители се поинтересуват в границите на ЗДОИ от избрана информация, касаеща Агенцията.
Освен това, още преди две години Народното събрание одобри, че нарушителите на разпоредбите за достъп до стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност ще бъдат глобявани с сред 500 и 1000 лв.. А ДАНС дава отговор за контрола на физическата и осведомителната отбрана на такива стратегически обекти.
Извън Търговския указател, който не работеше съвсем целия месец август през предходната година, Агенцията по вписванията дава отговор още за Имотния указател, Регистър БУЛСТАТ и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, както и Регистъра на имуществените връзки сред съпрузите.
" Гарантирането на естественото действие на Агенцията постанова преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на спомагателни ограничения, функции, верификационни и контролни механизми. Изграждането на такива механизми за отбрана ще стане допустимо след включването на Агенцията в листата на обектите от стратегическо значение. Същевременно смяната ще спомогне да бъдат подхванати всички вероятни ограничения за бързо и дейно попречване и ограничение на риска от нов срив, сходен на случилия се през август 2018 година ", написа в претекста за държавното решение.
Припомняме, че по сходен метод като обект на национална сигурност беше оповестена и оградата по границата ни с Турция. Преди това към нея имаше куп кавги, най-много за цената и качеството на оборудването, за това какъв брой камери работят, както и за това, че преди към година беше признато оградата да се поддържа без публични поръчки - малко откакто излезе информация, че компании, близки до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, са се уредили с апетитни поръчки за градежа на " защитното оборудване ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР