Отговорих на президента на Австрия, че не се присъединявам към

...
Отговорих на президента на Австрия, че не се присъединявам към
Коментари Харесай

Радев: Не се присъединявам към декларацията за прекратяване на добива на твърди изкопаеми

Отговорих на президента на Австрия, че не се причислявам към неговата декларация да се приключи добивът на твърди изкопаеми. Това сподели президентът Румен Радев при започване на срещата си с представители на синдикатите на миньорите.

„ Президентът не образува тактиката и визията за този бранш, това е ангажимент на Министерския съвет. Но, несъмнено, това не значи, че президентът няма отношение и моето отношение го посрамвам в съответни документи, конгреси и заявления “, съобщи Радев, представен от " Фокус ".

Той уточни, е президентът ще съставлява България на форума в Катовице, тъй като поканата е отправена към него. „ Освен това президентът на Австрия изпрати декларация до всички държавни глави от Европейски Съюз с апел да се приключи добивът на твърди изкопаеми. И този апел ще бъде насочен по време на форума в Катовице. Аз съм дал отговор на неговата декларация, че не се причислявам към нея и съм изложил съответните претекстове. Мога да кажа и че моята позиция по въпроса е ясна още от началото на моя мандат и с позициите и дейностите на служебното държавно управление. Ясно я заявих и на конференцията с президента на Полша “, съобщи президентът.

Той посочи, че от Министерски съвет са му изпратили предложение за изявление на форума в Катовице, само че с екипа му са създали друго с доста по-категорична национална позиция.

Радев изясни, че има съгласуваност с Министерски съвет по отношение на позицията, която ще изкаже на форума в Катовице. „ Благодаря на Министерски съвет, че ми предложиха и изявление на британски език, което да прочета от трибуната на този висок конгрес, само че аз имам малко по-различно мнение. Считам, че това изявление е положително, само че с изключение на поддръжка за решенията от Парижкото съглашение, не виждам безапелационна позиция. Затова сме създали различен вид на моето изявление с една доста по-категорична национална позиция и съм го изпратил за координиране в Министерски съвет “, съобщи президентът.

Той уточни, че ще даде на синдикатите и двата разновидността. „ И който изберете, съм подготвен да заявя него от позицията на този висок конгрес. И считам, че въпросът е задоволително сериозен и значим за страната от стратегическа позиция. Той изисква ясна визия, тактика от дълготраен небосвод и почтеност от страна на ръководещите във връзка с целия отрасъл. Иска явен ангажимент и за развиване на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове, и на метода за разпределение на студения запас. И за бъдещето по какъв метод може да стане преструктурирането на бранша “, сподели още Радев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР