Отговорът на Иран ще бъде много по-голям, ако Израел отвърне

...
Отговорът на Иран ще бъде много по-голям, ако Израел отвърне
Коментари Харесай

Иран: Ако Израел отвърне на атаката, отговорът ни ще бъде много по-голям

Отговорът на Иран ще бъде доста по-голям, в случай че Израел отвърне на среднощната офанзива с дронове и ракети. Това предупреди началникът на Въоръжените сили на ислямската република Мохамад Багери пред иранската държавна телевизия, представена от Ройтерс.

Той добави, че Техеран е предизвестил Вашингтон, че всяка поддръжка за израелско отмъщение ще докара до набези против американски бази. Командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война Хосейн Салами също посочи, че Иран ще отмъсти на всяка израелска офанзива против неговите ползи, длъжностни лица или жители.

В неделя сутринта израелски публични лица показаха, че не е взето решение за израелски отговор на иранската офанзива. Служител на държавното управление обяснил, че всеки евентуален отговор ще бъде разискван на заседание на военния кабинет. След офанзивата Израел изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да бъде наказано нападението на Иран и с цел да бъде разгласен Корпусът на гвардейците за терористична организация.

Малко след 23 часа българско време Тел Авив оповестиха, че Иран е изстрелял дронове и ракети против неговата територия - след това те се оказаха над 300. 99% от тях бяха прихванат преди да стигнат територията, само че дребен брой от ракетите поразиха цели в страната, като има данни за нанесени вреди върху военна база, както и за един ранен - 10-годишно момиче пострада след попадение в региона на град Арад в пустинята Негев. 

Иран показва нападението си като възмездие след ираелския обстрел на иранското консулство в Дамаск на 1 април, при което бяха убити няколко високопоставени членове на Корпуса на гвардейците, в това число трима командири от елитните сили " Кудс ", отговарящи за тайните интервенции на ислямската република в Близкия изток.

Въпреки ескалацията на напрежението някои специалисти предсказват, че нито една от страните не желае да влиза в открита война против другата. И че главната цел на режима в Техеран е по-скоро да отбрани легитимността си пред твърдолинейните си поддръжници, в сравнение с да нанесе тежки удари по Израел, с които да провокира взаимен отговор. Оттам и 99-процентовата успеваемост на израелската противовъздушна защита. Изглежда и Вашингтон е на това мнение - към 11:30 часа българско време посолството на Съединени американски щати в Йерусалим заяви, че " опасността от удари с дронове и ракети е намаляла " и че наложителната мярка американските чиновници и техните фамилии да се скрият в убежища е вдигната.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР