Отговорът Когато сме готови, който финансовия министър Владислав Горанов даде

...
Отговорът Когато сме готови, който финансовия министър Владислав Горанов даде
Коментари Харесай

Осигурява ли сделката ББР-ПИБ влизането на България в ERM II?

Отговорът " Когато сме подготвени ", който финансовия министър Владислав Горанов даде на въпроса в какви периоди ще подадем документи за влизане във валутно-обменния механизъм за приемане на еврото ERM II и в Банковия съюз на Европейски Съюз, прозвуча много озадачаващо. Не сме подготвени, или чакаме какво? Годо?

Пространното пояснение, което финансовия министър даде по-нататък на конференцията в Министерския съвет, остави притеснителното усещане, че що се отнася до ERM II към влизането ни там очевидно има много неясноти. А дано напомним, че точно влизането ни във валутно-обменния механизъм за приемане на еврото е стратегическата цел, а присъединяване ни в Банковия съюз бе единствено наложено ни изискване, което приехме, с цел да имаме късмет да бъдем признати в ERM II. Влизането ни в Банковия съюз, без по едно и също време с това да бъдем признати във валутно-обменния механизъм, е освен безсмислено и унизително, само че и рисково.

Какво сподели финансовия министър за процедурите и механизмите за кандидатстване за Банковия съюз и за ERM II:

" Имаме ясно написан график с Европейската централна банка във връзка с решението и оценката й за позитивно мнение за определяне на тясно съдействие сред ЕЦБ и Българска народна банка във връзка с банковия контрол. Ако интервенцията за капитализация на ПИБ завърши сполучливо, чакаме през юли месец да имаме позитивно решение на ЕЦБ за приемането на България в Банковия съюз. За определяне на тясно съдействие сред Българска народна банка и ЕЦБ документите са подадени от дълго време. Благодарение на тях стартираха всички тези начинания на ЕЦБ, които да й разрешат да се откри дали банковата ни система и Българска народна банка са подготвени за това тясно съдействие.

Когато установим това тясно съдействие и влезем в Банковия съюз, можем да докладваме пред нашите сътрудници от Еврогрупата, че едно от условията - България да влезе в банковия съюз, е изпълнено. В момента в който докладваме осъществяването на това изискване, ние считаме, а сходно е и експертното мнение на сътрудниците от Европейската комисия, макар, че ще минем през оценка, е, че България е изпълнила всички критерии, заложени в писмото за планове до Еврогрупата от 12 юли 2018-та като условия са изпълнени. И това ни дава съображение да претендираме за влизане в ERM II, което още веднъж става по преценка на страните от Еврогрупата (страните от Еврозоната и Дания), ЕЦБ и Европейската комисия. Ние ще подадем заявление за присъединяване в ERM II, когато имаме оценка и убеденост, че всички задължения от наша страна са изпълнени. "

И в този момент какво излиза? Че първо би трябвало да влезем в Банковия съюз, а едвам по-късно ще аплайваме да ни одобряват в ERM II, само че единствено в случай че имаме убеденост, че ще ни одобряват. А в случай че нямаме такава убеденост или аплайваме, само че не ни одобряват, тогава какво? Стоим в Банковия съюз със всичките му там задължения и заплащания - за фонд за преструктуриране, за такси за банков контрол и защо ли още не, а не влизаме в ERM II. С други думи проваляме се в осъществяването на стратегическата си цел, поради която сме се съгласили на компромис.

При това ръководещите ще нарушат даденото през лятото на 2018-та и неколкократно потвърждавано заричане, че влизането ни в Банковия съюз и в ERM II ще стане по едно и също време, надали не в един ден. А присъединяване в Банковия съюз е безсмислено и даже нездравословно без влизането ни в ERM II. И с цел да не се стига до сходно унизително положение на страната, е добре да се намеси Народното събрание, по този начин както го направи, когато имаше подозрения дали няма заплаха при влизането и престоя ни в ERM II да има смяна на закрепения валутен курс на лв. към еврото. Тогава Народното събрание одобри решение, което е със силата на закон, че България влиза и взе участие в ERM II единствено при настоящия закрепен курс на лв. към еврото.

В настоящия случай с Банковия съюз и ERM II Народното събрание може още веднъж да гласоподава решение, съгласно което, да вземем за пример, в случай че България не бъде призната в ERM II до 6 месеца след влизането в Банковия съюз, тя подхваща процедурата, планувана в европейските закони (такава има и е ясно разписана) за овакантяване на Банковия съюз. Така ще е ясно, че Банковия съюз без ERM II не е триумф, а е неуспех. При това величествен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР