Отговорът е - значително по-топла. Изминалата година, която току-що изпратихме,

...
Отговорът е - значително по-топла. Изминалата година, която току-що изпратихме,
Коментари Харесай

Изминалата 2017 г. в България - жегата става норма

Отговорът е - доста по-топла.

Изминалата година, която преди малко изпратихме, беше с 1.3 градуса по-топла от нормалното приблизително за страната ни, спрямо климатичните правила от края на предишния век.

На годишна база това е голяма позитивна особеност и надвишава доста междинния за планетата ни индикатор с няколко десети. Парадоксално, в това време, това е формиращата се "нова норма " за страната, при която средногодишно температурите към този момент са над един градус по-високи от тези в края на предишния век.
Тази "нова нормалност " може да бъде илюстрирана доста образно статистически.

От шестте зими от 2011/2012 до през днешния ден (ако не броим настоящата), имаме две много студени, едната - рекордно студена за половин век (2012), дружно с последната и 4 меки, като предпоследната приближи даже неповторимо меката 2006/2007 година.
Въпреки това, всички тези 6 години са с към 1.3 градуса по-топли от естественото , като разликите са 1 или 2 десети. 2012 година, с неповторимо горещото си и към този момент ненадминато по този индикатор лято, има тъкмо същата позитивна особеност като днешната, +1.3 градуса.

Настоящата година компенсира студения си януари (3 градуса и половина по-студен от обичайното) с умерено горещо лято (с по 2-3 градуса и за трите летни месеца над нормата), само че и наднормени и околонормални останали месеци.

В климатологията се приема, че една година е по-топла от нормалното, в случай че аномалията е 3 десети от градуса на годишна база. По този индикатор за последните 10 години ние естествена година нямаме .

"На косъм " от нормалността е за последно 2011 година, когато аномалията е единствено 4 десети от градуса. Всички останали са с към и над 1 градус позитивна особеност, т.е доста по-топли от нормалното.

Да погледнем обратно към януари и идващите месеци на 2017 година.
Тя започва с много леден месец, с 3 градуса и половина по-студено от нормалното.

Февруари беше по-топъл с кръгло два градуса от нормалното, а март - доста по-топъл, с 3 градуса и половина над норма. Образно казано, като особеност, март е огледален на януари и още в продължение на месеца интервалът на годината към този момент излезе на плюс. Последва април с идеално в нормата, температури, нулева особеност.

Дойде също естествен месец май и.... дежурното горещо лято .

Въобще, при прогнозиране на температурните аномалии за летните месеци у нас, няма никаква конспирация: 9 от 10 лета са компактно по-топли от нормите (последно лета с 1 или повече естествени месеци бяха 2014, преди този момент - 2005, т.е едно от 10).

Аномалиите за летните месеци тази година бяха малко над 2 градуса за юни и юли и над 3 градуса за август.

Есенните месеци бяха приблизително с малко над 1 градус по-топли от нормалното, септември 1.8, октомври и ноември 0.6, надлежно 0.8.

Сегашният декември все още, седмица преди края си, имаше и топли, и по-кратки и едва изразени поднормени интервали, само че настоящата му особеност е към 3 градуса.
До края на месеца тя няма да се промени значително, тъй като в дните сред Коледа и Нова година ще бъде малко или повече по-топло от нормалното.

Така, годината завършва като много топла, като в класацията за последните 10 години я изпреварват единствено 2015 с градус и половина и миналата 2016 с 1.4 градуса позитивна особеност.

Много любопитно е ситуацията при преваляванията.

Формално, миналата година във валежно отношение е съвсем в границите на нормата - единствено с няколко % над нея.
Такава е била и 2016.
Предишните 2, 2014 и 2015 са с над 50 на 100 наднормени във валежно отношение и това е гигантско превишение на нормите на годишна база. Връщайки се още 2 години обратно, отново имаме двойка напълно леко, само че поднормени години като превалявания.

Но да се върнем към тази година. Вероятно мнозина се питат: "Добре, по какъв начин в границите на нормата, като помним какъв брой доста наводнения имаше ? "
Парадокс няма. Ключът е в неравномерните превалявания - по интервали, месеци и места.
През тази, неизбежно и през идващите години ще има и рискови засушавания, и наводнения. В епохата на бързо затоплящия се климат това е неизбежно.

По-волатилната атмосфера, с по-топъл въздух, носещ надлежно повече влага, ще обезпечат този измамлив абсурд.

Само да погледнем месечните превалявания за миналата година:

Януари - 126 на 100 от нормата: мокър
февруари - 64% - изсъхнал
март 125 на 100, мокър
април 86%, изсъхнал
май 101 естествен
юни 78% -сух
юли 139%, мокър
август 62%, изсъхнал
септември 93%, естествен
октомври 229%, доста мокър
ноември 85%, леко под норма
декември, към този момент 103% в норма (до края на месеца прогнозите не плануват основни валежи).

Виждаме едно съвсем напълно махало: редуват се интервали на суша и наднормени, а понякога и кратно наднормени месечни превалявания. Ако се върнем в предходни години, може да забележим и доста по-големи ходове на махалото - както редуващи се доста сухи месеци, по този начин и поредност от месеци с неведнъж превишаващи нормите превалявания.

В обобщение. Изминалата година беше доста по-топла от нормалното, само че с околонормални превалявания, въпреки, че по интервали и региони те, особено за последните десетилетия, са мощно неравномерно разпределени .
Затова и парадоксът "едновременно тежки наводнения и мощна суша " в действителност е новата действителност, не е абсурд, на фона на изменящия се климат, а изводите и решенията всеки може да направи за себе си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР