Отговор на въпроса защо пицата води до пристрастяване дават специалисти

...
Отговор на въпроса защо пицата води до пристрастяване дават специалисти
Коментари Харесай

Защо пицата води до зависимост и е определяна като хранителна дрога?

Отговор на въпроса за какво пицата води до пристрастяване дават експерти от университета на Мичиган, Съединени американски щати, представени от " Популярная механика ".

От съставките за пица най-добре се съчетават мазнини, въглехидрати и сол - композиция, която организмът търси и която води до активиране на мозъчната верига, виновна за възнаграждението.

Сред останалите съставки на едно от най-популярните ястия в света е млечният протеин казеин. По време на храносмилането той отделя казоморфини, които работят на рецепторите за допамин - хормон на удоволствието и възнаграждението, и усилват производството му.

В допълнение към тези чисто химически процеси, учените приказват за психическите аспекти, които вършат пицата привлекателна. Ароматът и цветът ѝ също провокират приятни прекарвания. Самият развой на хранене постоянно се свързва със също толкоз приятното превозване в компанията на другари.

Според откривателите вследствие на това пицата заема първото място измежду храните, предизвикващи взаимозависимост. Учените даже я разказват като хранителна дрога. По този индикатор пицата изпреварва артикули като шоколад, чипс, сладолед, бисквити.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР