Отговор на този въпрос потърсихме сред млади учители по български

...
Отговор на този въпрос потърсихме сред млади учители по български
Коментари Харесай

Как младите възприемат Никола Вапцаров?

Отговор на този въпрос потърсихме измежду млади учители по български език и литература и измежду възпитаници, на които им следва да държат матура.

" Никола Вапцаров - отричан и обичан! Днес младежите го възприемат като един от наложителните създатели за проучване по литература. Не всеки може да го разбере и да обикне творчеството му, само че да не забравяме, че изкуството, в частност поезията, не е лъжица за всяка уста. Факт е, че на пръв прочит Вапцаровото творчество провокира несъгласие и учениците не могат да кажат дали го схващат и харесват. Когато се срещнат с биографията и цялостното му творчество, като че ли от ден на ден младежи преоткриват този безподобен стихотворец от пантеона на великите български създатели. Осъзнавайки каква загуба за българската литература е гибелта на Вапцаров, младото потомство се отнася с почитание и удивление към наследството, което ни е оставил. "

Моника Вълчева, преподавател по БЕЛ

" Понякога ще пристигам във съня ти... " е откъс от творбата, с което Вапцаров е най-често прочут на младото потомство. Поетът притегля младежите по-скоро с хуманната тема в творчеството си, в сравнение с със обществената. " Песен за индивида " и " Кино " също са едни от най-предпочитаните му стихотворения, които допират младите и ги карат да разсъждават върху проблемите от съвремието на Вапцаров, които разбираме, че са настоящи и през днешния ден. Това, което аз си взех от творчеството на поета, е вярата, с която е пропита съвсем всяка негова творба, а съгласно мен, и самата му персона. "

Маргарита Борисова, преподавател по БЕЛ

" За мен персонално Вапцаров не е терорист, а човек, който обича живота и се бори за по-справедлив свят, тъй като всичките му стихотворения са пропити от жадност за живот и порив към по-добро бъдеще. "

Теодора Арсова, преподавател по БЕЛ

" Учениците четат с огромен интерес стихотворенията на Вапцаров. Привлича ги чистата и неподправена лирика. Когато четат, усещат мощното му предпочитание за живот. Според мен лириката на Никола Вапцаров е самобитен връх в българската литература. "

Димитър Кацаров, преподавател по БЕЛ

" Никола Вапцаров оставя диря в живота на тези, които не стопират да се борят. Неговият път като че ли е предначертан и невъобразим без творчеството му. Усещам го като човек, който ме подтиква да се боря за себе си, за любовта, за обществото... Вярата в живота е нещо, което крепи Никола Вапцаров. Той не стопира да търси себе си, което за младежите би трябвало да бъде модел за подражателство. Макар и написал единствено една стихосбирка " Моторни песни ", той е оставил духа и най-съкровените си полезности в своите творби. Неговата целенасоченост и жадност за живот, макар времената, в които е живял, демонстрират какъв брой неповторим и несравним е той. За мен Никола Вапцаров остава един актуален будител, за който би трябвало да си спомняме и от който да се учим да бъдем състрадателни, борбени и вярващи, че светът може да бъде едно красиво място, изпълнено с добрина. "

Зорница Каменова, ученичка 11 клас

" Никола Вапцаров е създател, който е кадърен да накара читателите да погледнат живота от разнообразни аспекти. Всеотдаен и самоуверен човек като него не би могъл да бъде пропуснат. Едно от стихотворенията, които ме карат да потъна в тъга, е " Прощално ". Силно и завладяващо произведение, написано под въздействие на откровените му усеща към неговата обичана. Четейки Вапцаровите произведения, младите могат да открият нова капка религия и вяра за идния си живот. "

Гергана Спасова, ученичка 11 клас

.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР