Отговор на Министър Василев във връзка с изказванията на председателя

...
Отговор на Министър Василев във връзка с изказванията на председателя
Коментари Харесай

Спортният министър влезе остро на шефа на плувната федерация

Отговор на Министър Василев по отношение на изявленията на ръководителя на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев в медиите:

" Днес станах очевидец на следващите опити за лъжливи внушения и опити за дискредитирането ми като министър на младежта и спорта и институцията, която управлявам. Естествено те още веднъж са лъжливи и в този момент ще ги разсея.

Председателят на Българската федерация по плувни спортове (БФПС) Георги Аврамчев съобщи в изявление, че в новата Програма за финансово подкрепяне на действия в региона на спорта за високи достижения за 2022 година (Програмата) „ има страшни аномалии и връща спорта години обратно “. По сходство на госпожа Екатерина Дафовска, ръководител на Българската федерация по биатлон, той твърди, че във федерацията я „ карат на мускули “ и че до 18 април „ нито една федерация, БФПС сигурно, не е получила и 1 стотинка “. За страдание тук още веднъж думите изпреварват мисълта.

В тази връзка желая да ви осведомявам следното:

През 2021 година федерацията е получила средства в размер на 1 038 400 лева, а през 2022 година са утвърдени – 1 162 661 лева, което е с 124 261 лева повече спрямо миналогодишния бюджет на сдружението по Програмата. Сумата е доста по-висока от това, което федерацията е получила и през 2019 година – 848 800 лева и 2020 година – 966 805 лева Към днешна дата БФПС към този момент има по сметката си, предоставена в ММС, финансови средства за първите 4 месеца на годината в размер на 216 635 лв. по поръчка на федерацията, които са подредени още на 15 април. Това важи и за още към 30 спортни федерации. Нещо повече - през 2022 година 85% от федерациите ще разполагат с рекордни бюджети.

Относно изказванията на господин Аврамчев, че „ в никакъв случай не се е случвало до края на април да няма нито една отпусната стотинка от министерството на спорта за подготовка, възобновяване и заплати на треньори и състезатели “, обяснявам следното:

Постановлението на Министерски съвет, с което ММС може да разполага със средства за разплащане, е с дата 22.03.2022 година Само за 3 седмици по-късно в ММС са осъществени всички действия, свързани с плановете на федерациите.

Трябва да е ясно на всички, че при сключването на договорите сред ММС и българските спортни федерации по Програмата напълно се съблюдава нормативната уредба и законите в Република България.

Българска федерация плувни спортове /БФПС/ е кандидатствала с план с вх.№ 09-00-344/21.01.2022 година по Програма за финансово подкрепяне на действия в региона на спорта за високи достижения за 2022 година С спомагателни писма от 23.02., 02.03. и 09.03.2022г.по самодейност на федерацията са предоставени спомагателни документи и промени в плана.

На 31.03.2022 година в ММС постъпва писмо с вх. 09-00-1884 на Българска федерация плувни спортове по отношение на смяна на финансовия проект по Програмата, заради което се забавя подписването на контракта. И всичко това се случва поради дейности на самата федерация. Броени дни по-късно, на 06.04.2022 година е подписан Договор 36-00-159/06.04.2022г./ сред ММС и БФПС по Програмата.

Г-н Аврамчев би трябвало да е благополучен и удовлетворен от дейностите, които страната предприе за възобновяване на комплекс „ Червено знаме “, както и от идния главен ремонт на басейна в спортната палата, който е в извънредно положение. Освен това бюджетът за спорт през 2022 в действителност ще е двоен, само че половината от този двоен бюджет ще е за възстановяване или създаване на спортна инфраструктура и по стичане на събитията плуване то участва и в двата плана. Сигурно господин Аврамчев си мисли, че всички средства в спорта би трябвало да са в спортните федерации, само че се е объркал.

Усилията и желанието ми, които поставям за подобряването и разширението на материалната база за плувни спортове, не би трябвало да се одобряват враждебно от ръководителя на БФПС, а да бъдат оценени по достолепие, тъй като никой не е правил това до в този момент. В противоположен случай прозират целенасочени офанзиви и ползи, надалеч от спорта и коректността, което няма да е в полза на БФПС.

Силата е в истината! "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР