Отглеждането на малко коте у дома е едно от най-приятните

...
Отглеждането на малко коте у дома е едно от най-приятните
Коментари Харесай

Правила за хранене на малко коте

Отглеждането на малко коте вкъщи е едно от най-приятните неща, които можем да изживеем. Да нахраним дребната душичка е първата по значимост от всички грижи за котката.

Храненето на малко котенце се подчинява на избрани правила, които зависят от възрастта му и от съществуването или отсъствието на котката-майка.

Ако се грижите за изоставено новородено мъниче, би трябвало да вземете поради 4 неща за храненето му - от каква храна се нуждае; с какви принадлежности му се дава; в какво състояние на тялото се храни; какъв брой постоянно яде.

Съвсем мъничките котенца се хранят с приспособено мляко за новородени котета. Снабдяването става от зоомагазин или ветеринарна аптека. В кутията има напътствие по какъв начин се дава и дозите съгласно тегло и възраст на мъника.

Храненето на бебе коте става с биберон за животни. Замяната със спринцовка не е целесъобразна, тъй като мъчно се управлява количеството мляко. Може краткотрайно да се употребява пипета.

 Биберон за животни

Храненето става в поза по стомах, по този начин както би застанало, в случай че се храни от майка си. Ако е по тил, част от млякото може да попадне в дихателната система и котето да се задуши.

Храненето става през 3-4 часа, което включва и през нощта. След като писанчето навърши 2 седмици, даването на храна може да се разреди през 6 часа. Температурата на млякото би трябвало да бъде близка до тази на майката, а тя е 39 градуса. Бутилката се затопля, като се сложи в съд с топла вода.

Новородените котета получават всички нужни хранителни субстанции от майчиното мляко или приспособеното, в случай че са изоставени.

През тези първи седмици дребната пухкава топчица пораства доста бързо. Може да удвои или утрои тежестта си.

През петата и шеста седмица от живота би трябвало да залъгвате своя дребен питомец с гранули от твърда храна с високо качество, даже към момента да се храни с мляко. Постепенното въвеждане на твърдата храна е значимо, с цел да бъдат подготвени по-лесно дребните домашни любимци да се хранят с такава храна, когато бъдат отбити.

 Малко коте

През осмата седмица котето към този момент се отбива и храненето му минава напълно на суха или консервирана котешка храна. В профилираните магазини се предлага огромно многообразие за разнообразни интервали от живота, тъй че заплахата да се сбърка отпада.

Най-напред мъничетата си играят повече с храната, в сравнение с да ядат. По-бързо ще схванат защо служи наличното в купичката, когато не им се предлага повече мляко.

Всяко малко котенце, както и дребните деца, обичат лакомства. Може да им се дават, само че не трябва това количество да надвишава 5 % от дневния банкет на висококачествена котешка храна.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР