Отглеждането на канарчето е труден процес. Единствено натрупаният опит помага

...
Отглеждането на канарчето е труден процес. Единствено натрупаният опит помага
Коментари Харесай

Какви грижи изисква канарчето

Отглеждането на канарчето е сложен развой. Единствено насъбраният опит оказва помощ на отглеждача да се научи да разпознава задоволително бързо проблемите, с цел да може да ги взема решение навреме.

Ако вашето канарче е закупено три или четири месеца преди сезона за развъждане, те би трябвало да се слагат във допустимо най-голяма клетка. За развъждането на канарчета ви е нужна правоъгълна клетка.

В цилиндрична клетка те не се усещат удобно. Физическата интензивност е от огромно значение. Птицата би трябвало да може да лети свободно. Не се изисква потреблението на каквото и да е изкуствено отопление или осветяване, в случай че помещението е влажно. Тогава се предлага потреблението на нагреватели с термостат, който е надъхан на 7-10° С.

През този интервал храната на канарчето се свежда до семена с добавки на умерени количества сладки ябълки, листа от растения (глухарчета, марули) и подбрани диви растения. Освен това, всекидневно би трябвало да се оферират вани, които могат да бъдат закрепени към предната част на клетката на канарчето. Практиката би трябвало да е застъпена през цялата година. Ваните се махат обедно време, с цел да не се разреши на птицата да се къпе в късните часове и да заспи с мокри пера.

Ако птицата има признаци на подтиснатост, изразена под формата на непрекъснато настръхнала перушина, тя се слага в обособена клетка. Трябва да се храни единствено със примес от равни елементи канарено семе и семена на мак. Ако положението ѝ не се усъвършенства, тя се слага в специфична отоплена клетка, където температурата се управлява с термостат на 30°С.

Обикновено, подът на клетката се покрива с пясък. Ако ли не, би трябвало да се обезпечат непрекъснато минерали. Добре е птицата да се зарежда със сепия, посредством която ще си набави нужния калций.

 Какви грижи изисква канарчето

8 седмици преди започване на размножителния сезон, мъжките и женските канарчета се разделят. През това време им се дават дребни количества мека храна.

Задължително им осигурете прясна вода през цялото денонощие. Най-добрата храна за тях се състои от към 80% канарено семе и останалите 20% рапица, коноп, нигер и други Голяма част от тях не ядат бяло или жълто просо.

За да бъде вашето канарче крепко и витално, с изключение на нормалните храни се нуждае и от свежи зеленчуци. Давайте му ги съгласно сезона. И запомнете - то може да яде до половин от личното си тегло зеленчуци дневно и повече.

Добър избор са броколите, зелето, настърганите моркови или цвекло, листата на глухарчето, градинска жлъчка. Обичат и плодове - ябълка, круша. Избягвайте по-меки плодове като праскова, папая и манго, тъй като те вършат изпражненията им меки.

В грижите за канарчетата, които живеят на закрито, от огромно значение е витаминената добавка. Тя нормално се дава смесена с вода.

Хартията на пода на клетката се сменя всекидневно. Всяка седмица пък се почиства цялата клетка. Те не понасят наоколо до тях парфюми, отрови и всевъзможни препарати и освежители.

Ако и вие желаете подобен любим, вижте разгласи и цени за канарчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР