Отглеждането на човешки органи в тела на животни изглежда все

...
Отглеждането на човешки органи в тела на животни изглежда все
Коментари Харесай

Все по-близо сме до отглеждането на човешки органи в животински тела

Отглеждането на човешки органи в тела на животни наподобява все по-достижимо достижение. Американски учени са създали следващата сполучлива крачка по сложния и неравномерен път, който един ден би могъл да ни води до оня миг, в който ще можем да отглеждаме органи за медицински трансплантации. Екипът е съумял да отгледа човешки кафези в ембрион на овца, написа английският вестник Independent.

Експертите се надяват, че в случай че съумеят да реализират крайната си цел — да основат условия, при които човешки органи да се развият в тялото на животно, с цел да бъдат присадени на хора — ще спасят доста човешки животи. Тази технология освен би понижила броя на пациентите, чакащи за трансплантация, само че също по този начин би могла да ограничи до най-малко случаите на отхвърлени органи, тъй като изкуствено отгледаните няма да съдържат в себе си кафези от донора.

Опити за развъждането на органи на един биологичен тип в тялото на различен се вършат от години, като до в този момент експерти съумяха да отгледат панкреас на плъх в тялото на мишка, а предходната година учени от Калифорнийския университет оповестиха, че са основали ембрион — хибрид сред човек и прасе — при който една на всеки 100 000 кафези беше човешка.



Сега същият този екип разгласи и идващото сходно достижение - сполучливото развъждане на човешки стволови кафези в овчи ембрион. Учените са съумели да основат хибридния ембрион, при който една от всеки 10 000 кафези е човешка.

Последният пробив в тази посока бе показан от репродуктивния биолог доцент Пабло Рос от Калифорнийския университет по време на годишната среща на Държавен департамент и Американската асоциация за популяризация на науката (American Association for the Advancement of Science - AAAS).

Органите, отгледани в така наречен междувидови химери, един ден могат да се окажат един от най-важните способи да се понижи търсенето на човешки донори за трансплантации.

За да основат тези химери, учените изолират стволови кафези на един скотски тип, които са способни да се развиват във всеки клетъчен вид в тялото. След това инжектират тези кафези в ембрион на различен скотски тип.

Ако ДНК на тези ембриони бъде модифицирано по този начин, че да не разреши в тях да се развива съответен орган, новите непознати кафези, сложени в него ще бъдат единствените, които биха могли да запълнят празнината. По този метод откривателите биха могли да отгледат човешки черен дроб в тялото онлайн прасе или човешки панкреас в тялото на жива овца.

От етична позиция, в този момент е разрешено ембрионите да се развиват 28 дни в лабораторни условия, след което учените са длъжни да прекратят съществуването им. Изследователите обаче, декларират, че биха желали този краен период да бъде продължен, с цел да могат да добият по-ясна визия по какъв начин ще продължи развиването на тези кафези.

Учените опитват с овце и свине, тъй като някои от органите на тези животни са сходни по мярка на човешките. Именно тази тяхна специфичност ги прави подобаващи за провеждането на опити в тази посока.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР