ОтецБоян Саръев е починал в сряда вечер в кърджалийската болница

...
ОтецБоян Саръев е починал в сряда вечер в кърджалийската болница
Коментари Харесай

Почина отец Боян Саръев

ОтецБоян Саръев е умрял в сряда вечер в кърджалийската болница след боледуване.На 31 декември ще се състои поклонението предотецБоян Саръев, който ще бъде заровен в същия ден в двора на църквата " Успение на Света Богородица " в квартал " Гледка " в Кърджали, където той служи през последните повече от 30 години, оповестиха близки на блаженопочиващия духовник.

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на фамилията, околните и почитателите наотецБоян Саръев във връзка кончината на българския духовник.

Радев акцентира, че духовният път наотецСаръев е бил отдаден до финален мирис на служението в интерес на близък, на публичното единство и на безрезервната поддръжка на нуждаещите се от помощ.

Чувствителността наотецСаръев към болките на изпадналите в неволя затвърждава по неоспорим метод облика му на заслужен духовник на Българската православна черква. Неговата обич към Родината, щедрост и мисионерство бяха правилата, които праволинейно следваше в своя витален път, показва президентът.

С кончината наотецБоян Саръев цялото ни общество загуби човек, чието достойнство и високи нравствени идеали бяха разпознати и ценени високо освен от хората, на които бе опора в всекидневието, а и в цяла България, декларира още президентът Радев.

ОтецБоян Саръев е роден на 5 май 1956г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва междинното милиционерско учебно заведение и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година приключва школата на Министерство на вътрешните работи в " Симеоново ". Със своята активност той е прочут освен в област Кърджали, само че в цяла България, а и отвън рамките ѝ. През май 1990 година е ръкоположен за дякон, а по-късно и за духовник в Пловдивската епархия. Служи в храма " Успение Богородично " в Кърджали през последните 30 години. От 1990 година е създател и ръководител на Движението за християнство и напредък " Св. Йоан Предтеча ". Развива необятна благотворителна, просветителна и мисионерска активност измежду популацията в Родопите, където кръщава доста помаци и български турци.

ЗаотецБоян Саръев и неговите земни каузи може да се каже доста. В продължение на 20 години,отецБоян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 индивида в разкритата трапезарията при храм „ Св. Успение Богородично “ в кв. “Гледка “.

Той бе един от първите в област Кърджали, изразили подготвеност да одобряват бежанци от Украйна и прикани за схващане и взаимопомощ локалното население и управляващи. И подслони бежанскии фамилии напролет на 2022г., а през май даже вкара в Христовата религия четири украински деца.

През пролетта на тази година той подмени напълно иконостаса на храм „ Св. Успение Богородично “ в кв. “Гледка “, подложен от основаването на църквата през 1939г., както и стенописите в нея. Тогава свещеникът сподели за Българска телеграфна агенция: „ Винаги съм желал, както съм тук над 30 години, да го подменя, само че все не са стигали средствата. Твърде доста работа се отметна тук и от една елементарна селска църквичка това място се трансформира в православно духовно средище освен за кърджалийци и за Родопите, само че и за цялата страна, тъй като хора идват от цяла България. Та по този начин или другояче трябваше да се направи нов иконостас, нямаше и фрески “.

Трябва знамение да стане, с цел да може българският народ да се съвземе, да живне и да тръгне нагоре. А чудеса стават там, където се срещат божието безпределно състрадание и мощната човешка религия, съобщи през 2014 година в изявление за БТАотецБоян Саръев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР