Отец Методи Минчев е ръководител на групата за изворен фолклор

...
Отец Методи Минчев е ръководител на групата за изворен фолклор
Коментари Харесай

Отец Методи накара дамате да пеят стари песни

Отец Методи Минчев е началник на групата за изворен фолклор в карловското село Пролом от 15 години. Той е ръководител и на 110-годишното читалище „ Наука “. Истинско благосъстояние от пролетни песни за Лазаровден и Великден, от района на Средногорието и Карловско са съхранили дамите от състава, в който най-възрастната е 85-годишната Мария Дановска.

В годините до момента те са ги представяли на влиятелни фолклорни фестивали, като „ Балканфолк “ във Велико Търново, Международния фестивал „ Софийска пролет “,  откъдето имат златен орден, фестивалите в Китен, Приморско и Хисаря.  

Автентичната група на село Пролом е възобновена след 17-годишно спиране през 2003 година, а от този момент стените на читалището са окичени с 10 златни медала и над 60 грамоти от участия.

Благодарение на отец Методи в селoто се организира и фестивал за надпяване „ С песните на Тинка Пешева “ на църковния празник Свети Дух, като в основата на събитието е църквата " Света Троица ". Млади експерти от Българска академия на науките към този момент неведнъж са изследвали песенния фолклор и старинните пролетни хора в региона на Баня, Пролом, Войнягово и Домлян. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР