Отдясно наляво: Георги Велев, Добромира Костова и др. Веселка Христамян

...
Отдясно наляво: Георги Велев, Добромира Костова и др. Веселка Христамян
Коментари Харесай

Кислородният отряд на Пловдив

Отдясно наляво: Георги Велев, Добромира Костова и други Веселка Христамян от " Гражданска коалиция "

© Велко Ангелов " И да пази Бог от зли зелени сили. " С тези думи пловдивският кмет Иван Тотев, заобиколен от свещеници, забива кирка в земята за първа копка на зоологическата градина през юни 2015 година. Зоопаркът беше спиран на два пъти поради опозиция на екологични организации против изсичането на дървета. Самата градина още не е отворила, само че за благополучие на Пловдив " зелените сили " не са зли и са все по-ангажирани с бъдещето на града.

" Ставаме от ден на ден и повода е в бездействието на общината по казуса с мръсния въздух, който си съперничи по замърсеност със софийския. Именно това безучастие е повода да ни има ", споделят от " Гражданска коалиция за Пловдив ", която сплотява деятели на идеята. Те имат какво да предложат на управляващите като експертност и желаят да спомагат, тъй като с качеството на въздуха са свързани и стопанската система на града, и публичното богатство.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Колко замърсен е въздухът под Альоша

е въпрос, на който не може да се каже, че има прецизен отговор. Според данните на гражданската самодейност за премерване на замърсяването airbg.info броят дни с превишения на денонощната норма на ФПЧ10 (фини прахови частици с размер 10 микрограма на пространствен метър) в Пловдив е 65 при годишна норма за Европейски Съюз от 35 дни. Тук даже става въпрос единствено за отоплителен сезон - сред септември 2018 и април 2019 година За съпоставяне, в София са били 41 дни.

От общината също признават, че качеството на въздуха е проблем, и показват, че в главната си част той се дължи на отопляващите се с дърва и въглища. " Мониторинг на наличието на фини прахови частици в атмосферата през последните 10 и повече години демонстрира, че превишенията на нормите за този главен замърсител са главно през зимния интервал октомври - март, което потвърждава мощното въздействие на излъчванията от изгаряне на горива за отопление от семействата през този интервал. През топлото полугодие април - септември за всяка от последните пет години, 2014 – 2019 година, превишенията на средноденонощната норма за този индикатор са спорадични и дребни ", показаха от общинската администрация в отговор на изпратени въпроси.

От кметството допълват, че безветрието над Пловдив също е фактор, влияещ отрицателно върху качеството на това, което дишат жителите на града. Според климатичните данни за региона на общината има 208 безветрени дни, 294 дни с температурни инверсии, 255 дни със задържане на мъгла и помътняване на атмосферата и 265 дни без дъжд. " Тези данни дефинират община Пловдив като регион с неподходящи метеорологични условия във връзка с естественото разпръскване на акумулираните замърсители в приземния въздушен пласт на атмосферния въздух ", показват от общината.

Тези данни обаче се

посрещат със песимизъм

от деятелите. Качеството се замерва публично от две автоматизирани станции плюс една ръчна в село Долни воден, което като брой е съобразено с формалните данни за броя на популацията на Пловдив отпреди индустриалната гражданска война в него. Но по-важно е мястото, на което се намират измервателните уреди – доскоро повече от две години те бяха преместени от централните елементи на града в по-периферни, където има по-малко къщи, отопляващи се с твърдо гориво, и по-неинтензивен авто трафик. Тогава това провокира подозрения в общественото пространство, че общината се пробва да избяга от отговорност и наказания за мръсния въздух.

Потърсени с въпрос за какво са изместени станциите от центъра на града, от общината не дадоха съответен отговор. " Местоположението на пунктовете е според условията на директивата CAFE и настоящото законодателство ", показаха от общината, като прецизираха, че броят им е съгласуван с преброените 434 260 поданици на града.

" Със сигурност София и Пловдив си съперничат в кой град въздухът е по-мръсен. Няма спор, че би трябвало да има още няколко мониторингови пункта във всички квартали и по-натоварените кръстовища. Това даже не желае доста финансиране, а единствено малко политическа воля ", счита Георги Велев от обединението за въздуха.

Велев счита, че без надеждни входни данни няма да свърши работа и

главният отговор на общината на казуса

- 13.8 млн. лева, получени от стратегия " Околна среда " на 31 юли, по предпочитана ос " Въздух ". Проектът стартира на 15 август, само че в първия му стадий, който е цели две години - до 31 май 2021 година, става дума единствено за " меки ограничения " - изследвания на настройки, разяснителни акции и така нататък След това до края на 2023 година ще се подменят замърсяващи печки с по-чисти.

" Към тази стратегия има едно мнение на Асоциацията на българските енергийни организации, която подлага на критика изходните данни, метода, по който са осъществени статистическите калкулации и изобщо обстоятелството, че се потегля от тотално неверни първични догатки за това какъв брой семейства са топлофицирани в Пловдив, какъв брой употребяват ток, какъв брой автомобила има, на какво гориво. Вземат се някакви безредни данни от разнообразни източници и се вършат заключения, които са априори неверни ", твърди деятелят.

" Данните не би трябвало да са комфортни, а правилни. Само тогава може да се прави сериозен разбор, да се оцени въздействието върху публичното здраве и да се начертаят ограниченията, които могат да трансформират картината ", добавя и лекар Веселка Христамян, която е експерт по лицево-челюстна хирургия и също деятелен деятел в борбата с мръсния въздух на Пловдив. " Замърсяването в градска среда е недооценен фактор за човешкото здраве, в случай че мониторингът не е прецизен и не се прави на точните места. "

От организацията се пробват да получат и данни за факторите, които въздействат върху замърсяването, с цел да са по-адекватни в предложенията си за ограничения за противопоставяне. Официално управляващите показват, че превозът е вторият по значителност фактор след печките на дърва и въглища, само че деятелите желаят да знаят върху какви данни стъпва това изказване - какъв брой коли влизат в Пловдив, на какво гориво са, с какъв документ за излъчвания, в кои дни от седмицата трафикът е най-натоварен и къде. Тъй като не са получили подпомагане от общината по въпроса, организациите са търсили метод да финансират такова проучване посредством европейски стратегии, към този момент без триумф.

Други ограничения против замърсяването

които общината уточни пред " Капитал Градове ", са действия по настоящо и сезонно разчистване на улична мрежа, включително повишение на качеството и честотата на почистванията, увеличение на почистваните територии посредством машинно миене и машинно метене, пазаруване на нова профилирана техника с висок клас евростандарт на мотора, нараснали условия към компаниите за градски превоз, в това число за привлекателността на публичния превоз - комфорт, периодичност, непорочност, атрактивна цена.

Планира се и доизграждане на мрежа от велоалеи и мероприятия по залесяване на територията на всички региони администрации.

Веселка Христамян показва, че не всичко е по този начин, както наподобява. " Разширяваме парка " Лаута ", който е в " Тракия ", садят се фиданки там. А в центъра нямаме дървета, които да опресняват въздуха. За сметка на това продаваме общински терени, с цел да се застрояват ", прибавя Добромира Костова. " Аз съм съгласна да подменят трайната дървесна растителност, само че не може в един ден да отсечеш всичките многогодишни дървета и да оставиш улицата гола. Такива неща се вършат аргументирано ", счита тя.

Друга доброволка в акцията - Добромира Костова, показва, че община Пловдив фаворизира автомобилния превоз за сметка на всички останали. " Поддържат се улиците, режат се дървета, с цел да се вършат паркинги, само че тротоарите не се пипат и са разрушени. Аз две колички избутах за последните осем години и настоявам това от персонален опит. Направиха се велоалеи, в действителност, само че къде е визията по какъв начин да се развива тази мрежа? Къде са проектите за електрически колела чартърен, които да се употребяват от жителите и от туристите? "

Това е обусловено ненапълно от казуса с градския превоз. " Пловдив е една от дребното огромни общини, в които този превоз е концесиониран и заради това няма никаква визия той да стане електрически. Защото, бидейки несобственик на градския превоз, общината не може да кандидатства за субсидиране на покупки на такива рейсове от европейските фондове ", показва Георги Велев.

Активистите желаят да вземем за пример общината да дава образец на жителите, като стартира да инсталира слънчеви панели по покривите на общинските здания. От ръководството на Пловдив имат концепция да наблюдават по-изкъсо осъществяването на строително-ремонтни действия на територията на града и за нерегламентирани действия, замърсяващи с прахови частици, като горене на гуми, изхвърляне на строителни и други боклуци, паркиране на коли в зелени площи.

" След като видяхме, че с флашмобове и писане на писма до общината няма да стане,

дружно с сътрудниците от " За Земята " и " Грийнпийс " заведохме дело

с което обжалвахме програмата на общината за въздуха, споделя Георги Велев и продължава: За страдание българското административно право и процедура са такива, че в случай че не можеш да докажеш, че си действително обиден от мръсния въздух, без значение от това какви причини изнесеш и каква процедура на Съда на Европейската общественост или Охруската спогодба цитираш, ти се водиш без юридически интерес, затова не можеш да обжалваш тази стратегия. "

Това дело отъпка пътя доста преди София да стартира борба в съда за мръсния въздух против Столичната община. То стартира още през 2011 година, когато тематиката въобще не вълнуваше толкоз хора, колкото в този момент, и надлежно публичният интерес беше доста по-нисък. Асоциацията за европейска интеграция и права на индивида, юристите Катина Бончева, Михаил Екимджиев и Емилия Недева, както и още 127 жители заведоха групов иск против община Пловдив и Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да да бъдат наказани, че не са взели ограничения за събаряне и поддържане на равнището на фините прахови частици в признатите правила. Съдиите в Пловдив всеобщо подадоха отводи, след което делото беше изпратено в Окръжния съд в Смолян, а по-късно - в Апелативния съд във Велико Търново. Там то беше решено с оправдателна присъда за общината.

Делото, както и всичко останало като начинания на деятелите, се финансира с

дарения и доста часове непринуден труд

" Ти като отделиш един час да направиш листовка за въздуха, този час си можел да направиш платена листовка. Аз не знам към този момент за тези години, в случай че почна да считам в пари какъв брой брошури съм направила ", дава образец Добромира Костова. " Ползваме споделени пространства, кафета, в които не ни желаят наеми и на по чаша вода се срещаме, с цел да беседваме. Нарушаваме си персоналния комфорт и бизнес, с цел да може след 10 години Пловдив да диша по-чист въздух ", споделя Христамян.

Като ответна реакция на своя активизъм, участниците в групата виждат известна еволюция с годините. Медиите, които до момента съгласно тях " придворно " са следвали кмета по първите му копки, към този момент се зачитат в прессъобщенията за идни флашмобове за въздуха и ги означават.

Успехът да добият видимост обаче има и неприятни измерения. С мъка членовете на организацията регистрират, че като хора, застанали с имената и лицата си, под всеки техен пост в обществените мрежи по социална тема, съвсем постоянно се задейства войска от тролове.

" Може да не сме колкото в София и да не блокираме " Орлов мост ", само че за мащабите на Пловдив не сме по никакъв начин малко. Гражданският напън към този момент го има, вършим митинги, кръгли маси ", обнадеждена е Добромира Костова, за която мотивът да излезе на улицата е персонален – майка е на дете със здравословни проблеми, породени от мръсния въздух.

" Опитваме се да си сътрудничим с други сходни цивилен организации, да обменяме опит ", споделя Веселка Христамян и счита, че е въпрос на време тези организации в страната да станат една централизирана конструкция, тъй като проблемите им са едни и същи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР