Отделят активите и пасивите на АЕЦ Белене в отделна компания,

...
Отделят активите и пасивите на АЕЦ Белене в отделна компания,
Коментари Харесай

Подготвят АЕЦ "Белене" за приватизация

Отделят активите и пасивите на АЕЦ " Белене " в обособена компания, с цел да стартира процедура за приватизация. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред Българска национална телевизия. Както БЛИЦ заяви министърът разгласи, че краткотрайно ще бъде спрян контракта с концисионера на рудник " Оброчище " до момента в който той изплати отговорностите си към хазната и към миньорите. Срещата с шефа на " Газпром " по време на Петербургския конгрес била по предложение на съветската страна, добави Петкова.

В края на август - началото на септември, страната ни ще разполага с два атомни реактора, които да мисли какво да прави. Ако има инвеститорски интерес, той ще бъде жизнерадостен и ще се осъществя, сподели Петкова. " На площадката централата на има остаряло съоръжение. След като имаме площадка, за 1,4 милиарда лв. и 1,176 милиарда лв. - оборудването, виновната позиция изисква всички активи и пасиви да бъдат обособени в обособена компания ", стимулира се Петкова.

През август, при започване на септември се чакат двата атомни реактора да дойдат в страната ни. Може би един от реакторите ще се употребява за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, допусна енергийният министър в третия кабинет " Борисов ".

Още от м.г. приготвят нова тактика в бранш " Енергетика ", стана ясно от думите й. Очакват от всяка парламентарна група да дават специалисти, с цел да се създаде единна тактика на България. За подготовката на тази тактика ще употребяват и експертния капацитет на Българска академия на науките, сподели Петкова.

В телевизионното студио енергийният министър съобщи, че държавното управление краткотрайно ще спре контракта за концесия на притежателя на рудник " Оброчище " до момента в който концесионерът не извърши своите отговорности. Концесионерът има 205 хиляди лв. неизплатени концесионни отговорности към страната.

" 14-дневен период е изцяло задоволителен. Договорът ще бъде обновен след погасяване на отговорностите ", увери тя. Според министъра, концесионерът е задължен да поставя грижи за това рудникът да се поддържа в подготвеност.

Смяната на концесионера минава през решение на Министерския съвет за анулация, посочи процедурата Петкова, която добави, че се търси вид и баланс да може концесионерът да извърши отговорностите си.

В същото време от министерството на енергетиката изпратиха известие, че през октомври от ведомството е изпратено писмо до концесионера - " Евроманган " АД за непринудено осъществяване на задължението. Въпреки това, към 30-ти май 2017 година неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хиляди лв.. Определя се 14-дневен период за погашение за задължението.

Министър Петкова акцентира, че мината се следи прецизно и без значение, че договорът се приключва краткотрайно. Концесионерът има обвързване да обезпечава безвредни условия на труд на чиновниците си и да обезопасява рудника.

На място в мина Оброчище е зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който ще връчи заповедта за преустановяване на концесията на представители на фирмата-концесионер, прецизираха от МЕ.

Работим единствено в границите на закона. Ще дам най-малък период на концесионера да изплати своите задължения към страната, към служащите, към Национална агенция за приходите, към Национален осигурителен институт. Всяка една от държавните институции в границите на своята подготвеност ще направи своя разбор, изясни министърът. Тя прикани: " Колегите миньори да изоставен мината, да продължим дружно напред да преодолеем този проблем ".

Миньорите от мина " Оброчище " към този момент имат нетърпимост към въздуха в мината. В 19 часа в неделя е изкаран по неотложност един от миньорите, стана ясно от директно включване пред рудника. Хората са трети ден са подземен. Да изкараме сътрудниците на земята и сядаме на масата на договаряния, сподели един от представителите на служащите.

Това е трети митинг на миньорите в този рудник за последните два месеца. От 2002 е влезнал новият притежател на рудника, през 2015 година е първият смъртен случай в рудника. Работещите в мината получават минимална работна заплата. Не се изплащат спомагателните заплащания, които им се поставят. От Главна ревизия по труда са установени нарушавания.

" Един от сътрудниците пострада заради липса на материали за подсилване ", описаха миньори за случая на 26 май т.г. " Нищо не се купува, а чакаме пари от експорт на рудата. Когато свърши рудата, какво ще стане ", запита риторично миньорът.

Срещата с ръководителя на Управителния съвет на " Газпром " Алексей Милер беше по покана на Газпром. Това беше работна среща в границите на Петербургския стопански конгрес, съобщи Теменужка Петкова.

На срещата е написана пътна карта. Не бяха обсъждани въпросите сред " Газпром " и Европейска комисия във връзка с антимонополното дело на Европейска комисия. Българската страна е изразила своята позиция - до 4 май трябваше да бъде показано мнението, сподели Петкова.

За нарастване растежа на продажбите на Газпром и създаване на газов разпределителен център, станало ясно по време на срещата.

Наш главен приоритет е създаване на междусистемните връзки със прилежащите страни, интерконектора с Гърция. Да сме деликатни и съобразявайки се с измененията да сме в крайник с времето, тъй че България да подсигурява своето стратегическо място, сподели Петкова.

Ще съблюдаваме условията на Европейски Съюз, само че и ще отстояваме нашия народен интерес - България да е незаобиколим фактор на газовата карта.

Изграждането на интерконектора с Гърция е стратегически за целия район на Югоизточна Европа (ЮИЕ). Това е наш главен приоритет. Проектът се развива с нужните темпове, увери Петкова.

Според нея, с бързи темпове се развиват находищата в Черно море. Това е един от значимите цели, залегнали в нашата управническа стратегия. В блок " Хан Аспарух " тези изследвания са в напреднала фаза. Има залежи от петрол, които са открити. Очакваме втори сондаж, с цел да забележим какво ще се получи, сподели Петкова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР