Отделите по ИТ защита планират преход от силозни решения към

...
Отделите по ИТ защита планират преход от силозни решения към
Коментари Харесай

Повей на консолидация в сектора на ИТ сигурността

Отделите по ИТ отбрана възнамеряват преход от силозни решения към конвергентни платформи

90% от хората, вземащи решения за ИТ сигурност в организациите, желаят да се отърват от “силозния ” метод в киберзащитата (снимка: CC0 Public Domain)

Признаци на огромни промени в бизнеса с ИТ сигурност стартират да се следят напоследък. Неотдавна образуваният XDR Alliance пусна средства за интеграция сред технологии за ИТ сигурност на разнообразни марки. Пазарният анализатор IDC разкри данни, че болшинството компании желаят да мигрират към по-цялостно и всеобхватно решение за отбрана на ИТ активите си, а сливанията и придобиванията в сектора не стопират.

Само преди броени дни XDR алиансът разгласи стартирането на нов набор от API спецификации с отворен код, които да оказват помощ на водещите снабдители на киберсигурност да си сътрудничат и по-лесно да интегрират своите усъвършенствани софтуерни решения. Стъпката значи, че потребителските организации и крайните консуматори по целия свят могат да интегрират своите решения за киберсигурност – многочислени, разнообразни и до неотдавна изолирани едно от друго.

API за интеграция

Това ще им разреши по-лесно да реализират по-широко покритие за другите случаи на потребление на системите за разкриване, следствие и реагиране на закани (TDIR). Организациите би трябвало да извлекат повече стойност от съществуващите софтуерни принадлежности. Освен това посредством интеграцията би следвало и да избегнат зависимостта от един-единствен снабдител.

Днешните организации разполагат приблизително с повече от 31 инструмента за сигурност. За да могат екипите по сигурността да работят дейно, от решаващо значение е тези принадлежности да се интегрират безпрепятствено в работните процеси на организацията. API с отворен код улесняват връзката сред обособените решения на другите производители.
още по темата
„ Въпреки рекламата, няма нито една софтуерна компания на пазара, която да може да направи всичко. Стабилното покритие за цялостна ИТ сигурност изисква интеграция и съдействие сред най-хубавите кибер-решения, които да работят елементарно в синхрон, гладко “, споделя Горка Садовски, създател наXDR алианса и основен стратегически шеф в Exabeam.

„ Ние чуваме клиентите мощно и ясно. Те желаят да сведат до най-малко броя на доставчиците. Но в същото време държат да избегнат блокирането на снабдители. Искат най-хубавото в класа на всеки тип решения, без да заплащат „ налог “ за интеграцията. Ние разрешихме тази главоблъсканица – и тя в основата на API създаването “, добави Садовски.

Въпросните приложни програмни интерфейси са създадени в съдействие на другите организации-членки, които имат опит в региона на отбраната на крайните устройства, мрежите, облака, ръководство на самоличностите, сигурността на имейлите, анализите на сигурността, ръководството на регистрационните файлове на сигурността, SIEM и други технологии. Обединени, те се надяват да обезпечат най-широкоспектърно покритие на сигурността на организациите.

Консолидацията като наклонност

Близо 90% от лицата, вземащи решения в региона на ИТ сигурността, възнамеряват да преминат от „ точкови “ решения към конвергентни платформи за ИТ отбрана до 2024 година, разкри ново изследване на пазарните анализатори от IDC.

„ Повечето предприятия разполагат с десетки разнообразни принадлежности от голям брой снабдители, които се употребяват за отбрана на данните и мрежите. Това е обстановката отдавна, само че има чувство, че нещата се трансформират ”, демонстрират констатациите на IDC.

Движещите сили за търсенето на по-цялостни платформи не са единствено финансови. Изследванията на IDC и Tanium акцентират бавната реакция при реагиране на киберзаплахи, която тормози множеството клиенти – бавене, дължащо се на силозния метод. Нуждата от повече експедитивност при реагиране и от възстановяване на успеваемостта е по-важна от финансовия аспект.

Три четвърти от интервюираните разкриват, че техните организации имат обособени екипи за ръководство и отбрана на крайни устройства. Тези силозни работни практики въздействат негативно на продуктивността и водят до нараснали такси за лицензиране на програмен продукт.

„ Когато установите, че повече от 50% от респондентите в изследване като актуалното употребяват голям брой принадлежности за ръководство на крайни устройства и сигурност в доста разнообразни екипи, е елементарно да разберете желанието им да понижат сложността и разноските в множествените си среди, като в същото време понижават риска от пробиви на данните “, сподели основният маркетингов шеф на Tanium Стив Дахеб.

Сливания и придобивания

Като показателно за наклонността на консолидиране може да се уточни и повишаването на броя на покупко-продажбите за сливания и придобивания в областта на киберсигурността. Налице са 214 покупко-продажби за сливания и придобивания (M&A) сред 1 януари и 30 юни 2023 година За съпоставяне, общо за цялата 2022 година са оповестени 455 покупко-продажби, като през първата половина на годината е имало 234 сливания или придобивани.

По-голямата част от покупко-продажбите, оповестени през първата половина на 2023 година, включват компании в Съединените щати, което не е изненадващо, като се има поради, че фирмите в Съединени американски щати са по-склонни на сходни бизнес-ходове като част от тактиките си за разширение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР