Отделили сме близо 4,5 млн. лева за доброволно почистване и

...
Отделили сме близо 4,5 млн. лева за доброволно почистване и
Коментари Харесай

Танева: Нинова, без партийни емоции с чумата

Отделили сме близо 4,5 млн. лв. за непринудено разчистване и стерилизация на персоналните стопанства, сподели земеделският министър
Не прави чест на Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия да се пробват да завоюват гласоподаватели в този тежък миг. За да успеем да се оправим, и да ограничим болестта, е належащо всички ограничения да се извършват прецизно. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в просторен пост във фейсбук. Повод са опитите на Българска социалистическа партия да яхнат рецесията. Втори ден социалистите бунят стопаните от Сливенско и Първомайско. Танева описа историята на заболяването и заплахите, които тя крие и подсигурява, че няма заплаха от екологична злополука

Ето какво написа Танева във фейсбук:

В Европа болестта Африканска чума по свинете влиза през 2007 година в Грузия. Болестта е пренесена посредством хранителни боклуци изхвърлени от транспортен съд. Голяма част от Западна Европа е наранена. Заболяването е извънредно стабилно. На Испания и трябваха 30 години, с цел да се пребори с премахване на чумата. АЧС се популяризира посредством всички вероятни пътища. Най-уязвими са персоналните стопанства, в които няма ограничения за биосигурност. Дивите прасета също, тъй като са в открита екосистема. Епизоотичната конюнктура в страната е извънредно сериозна. Над 23 страни на територията на три континента са наранени от болестта Африканска чума по свинете. В България държавното управление предприе всички вероятни ограничения за ограничение на заболяването, според условията на способените европейски органи.

Не прави чест на Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия да се пробват да завоюват гласоподаватели в този тежък миг. За да успеем да се оправим, и да ограничим болестта, е належащо всички ограничения да се извършват прецизно. Надявам се, че в тази обстановка всеки виновен политик ще покаже държавническо държание и няма да допусне политическите страсти да надделеят.

Държавата прави всичко допустимо и възможно като ограничения за ограничение на вредите с допустимо най-щадящи последици за популацията. Отделили сме близо 4,5 млн. лв. за непринудено разчистване и стерилизация на персоналните стопанства. Това е единствената допустима финансова поддръжка, тъй като тези стопанства са нерегистрирани. Всичко в посока обезщетяване на нерегламентирано развъждане на прасета, компрометира останалите ограничения за битка с чумата и би сложило на риск и наказания страната ни. 300 лева ще получат стопанства без ограничения за биосигурност, които непринудено са усвоили месото от нерегистрираните животни в 20-километровите санитарни зони към свинекомплексите. 300 лева ще получат и стопани с унищожени свине в 3-километровите зони към огнищата.
В момента на терен, със взаимни старания, работят Българска организация по сигурност на храните, Център за оценка на риска по хранителната верига, ветеринарните служби и лекари, научната общественост. Всички те вършат нужното, с цел да разяснят на стопаните рисковете от болестта.
Мерки за надзор на дивите свине са взети, отстрелът не е спирал. Има тласъци за отстрел на дива свиня, а подборният лов е позволен целогодишно. Не се позволява лов единствено в регионите на епизоотичните огнища. Многократно бе обяснено от специалистите за какво в този случай не е уместно да се употребяват екарисажите. В момента има два работещи екарисажа, само че при такава епизоотия загробването е най-прилагания способ и в други страни. Целта е недопускане на разнасяне на болестта, посредством преместването на контаминиран материал. Няма заплаха от екологична злополука, те се заравят на площадки, съгласувани с всички институции.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР