Отделенията в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ са пълни. Вирусът, който

...
Отделенията в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ са пълни. Вирусът, който
Коментари Харесай

Бум на болни с усложнения след грипа в Смолян

Отделенията в МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ са цялостни. Вирусът, който сега е доста деен, дава съществени провали на белия дроб с тежки алвеоларни пневмонии, заяви доктор Емилия Апостолова – зам.-директор на здравното заведение. Предприети са нужните дейности в отделенията, касаещи вирусологични проучвания, за идентифициране на вируса, само че към момента резултатите не са известни.
Една част от пациентите се лекуват в Отделението по упойка и интензивно лекуване (ОАИЛ). От през вчерашния ден ОАИЛ е с изчерпа потенциала си от седем кревати. В момента там са признати 9 пациенти, от които 8 са на изкуствено дишане. „ В тази връзка сме уведомили РЗИ и РЗОК. Имаме подготвеност да насочим част от потока в идващото най-близко заведение - Пловдив, както е по нормативна база, защото на територията на Смолянска област няма различен ОАИЛ, с изключение на в нашата болница. Засега това не се е наложило “, добави още доктор Апостолова.
Много тежко заболели има и във Вътрешно поделение, бранш " Пулмология ". В момента там се лекуват към 30 пациента с затруднения на белия дроб след вирусната зараза. Прави се всичко допустимо да се ограничи болестта. Въведено е отчасти ограничение на визитата, работи се с маски и така нататък, оповестяват още от лечебното заведение.
С много висок потенциал работят Спешно поделение в болничното заведение, с доста прегледи от цялата област, и неотложния кабинет, който е към ДКЦ и поема една огромна част от пациентите. Не се връща нито един човек. Всеки, който е стигнал до МБАЛ " Д-р Братан Шукеров ", се обработва и се намират способи за лекуването му.
Д-р Апостолова съобщи, че напрежението идва след обнародвания в петък в Държавен вестник анекс съм НРД 2019, в който е вметнат нов текст, липсвал в плана. Той гласи, че колкото са леглата, преброени от здравната каса, това ще се заплаща. Ако здравните заведения одобряват повече пациенти, няма да бъдат заплатено лекуването му от НЗОК. „ Направихме медицински съвет и с сътрудниците сме прецизирали, че в болничното заведение има опция да се лекуват още пациенти и няма да връщаме хора “, уточни доктор Апостолова
Днес се организира съвещание на Кризисния щаб за битка с грипа и бе оповестена предепидемиологична конюнктура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР