Отделението в софийската II-ра Градска болница за пациенти, заразени с

...
Отделението в софийската II-ра Градска болница за пациенти, заразени с
Коментари Харесай

Отделението срещу COVID-19 във Втора градска в столицата отваря утре

Отделението в софийската II-ра Градска болница за пациенти, инфектирани с ковид, ще стартира да приема от на следващия ден, оповестиха от лечебното заведение за " Сега ". В него ще има 10 кревати, като болните ще се обслужват от лекарите от пулмологията на болничното заведение, на чиято територия се оборудва то. Възможно е да се привлекат и доброволци от други лечебни заведения. Пулмологията на намиращата се на бул. " Христо Ботев " Втора градска е с обособен вход и е едно от най-подходящите места в столицата за бързо създаване на ново инфекциозно звено. 

Ситуацията в болницата е на път да се възстановява, откакто допреди два дни там имаше съществено напрежение измежду лекарите и сестрите заради решението на ръководещите да трансфорат цялата постройка в профилиран център а битка с ковид с 50 места. Специалистите обаче бяха безапелационни, че болницата не е готова за такава смяна, защото не разполага с нужните експерти и материална база. Персоналът на болничното заведение се оплакваше и от липса на защитни средства. В резултат  85 души подадоха предупреждения за овакантяване. Днес шефът на отделението по пулмология доктор Бруск Халил е съобщил пред " 24 часа ", че в следствие от подхванатите ограничения огромна част от готовите да изоставен са се отказали.  " Колегите размислиха и си изтеглиха молбите. Мисля, че останаха към 20 неоттеглени ", изясни доктор Халил. 

" Днес в новото инфекциозно поделение ще бъде доставен и още един уред за обдишване, обезпечен от частна болница с персоналното подпомагане на проф. Иво Петров. С него отделението ще разполага с общо 3 апарата. Осигурени са и нужните защитни средства за лекарите, медицинските сестри и личния състав, който ще се грижи за болните. Около 50 са оттеглените молби ", е потвърдил и шефът на II-ра МБАЛ в София доцент Стефан Узунов. Напуснали лекари и медицински сестри въпреки всичко има, само че те са главно по-възрастни и със болести, което е и причина за решението им, изясни той. Вече е образуван и екипът, който ще работи с пациенти с ковид. Той включва 15 лекари, 12 медицински сестри и 12 санитари. Всички те непринудено са изразили предпочитание да работят. " За да стартира работа отделението остава да се подпишат и 2 съглашения към трудовите контракти на тези медицински експерти. Това е значимо условие, с цел да могат да получат те полагащото им се възнаграждение ", изясни доцент Узунов.

В същото време стана ясно, че лекари и медицински сестри напущат столичната белодробна болница " Света София ", заяви Би Ти Ви. Още преди 10 дни те предизвестиха, че ще подадат оставки, в случай че не им бъдат обезпечени защитни дрехи и маски против ковид. За последната седмица двама лекари и четири сестри са си подали молбите за овакантяване от Трета клиника на болничното заведение. Именно там би трябвало да бъдат одобрявани пациенти с COVID-19. В отделението са останали шестима лекари. " Има и дефицит на сестри - останали са пет. Една от тях е основната на болничното заведение, която оказва помощ като доброволка в клиниката ", оповестяват от " Света София ". Медиците са получили защитни дрехи за еднократна приложимост, само че те ще им стигнат за седмица. Специални шлемове, очила и маски нямат. Директорът на болничното заведение е коментирал, че няма дефицит на личен състав или защитни средства. По думите му има единствено един напуснал доктор, а броят на сестрите в отделението е обезщетен с пренасочване от други клиники.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР