Отделението по хирургия в болница Медлайн“ първо в Пловдив започна

...
Отделението по хирургия в болница Медлайн“ първо в Пловдив започна
Коментари Харесай

Премахват хемороиди по нов метод без разрези в Медлайн

Отделението по хирургия в болница „ Медлайн “ първо в Пловдив стартира използването на метода THD за безинцизионно (б.а.-без разрези) унищожаване на хемороидалните възли. При този способ под ехографски доплеров надзор се прави така наречен Трансална хемороидална дезартеризация (THD), като се прекъсва кръвотокът към възлите. Методът е относително нов за нашата страна и е подобаващ за пациенти с II до IV етап на заболяването и изключително при кървящи хемороиди, уточни доктор Милко Милушев.

Хирургът разясни, че артериите, които доставят кръв до хемороидите са нормално шест на брой. С този способ всяка от тях се открива със особено направен инструмент, обвързван с доплеров ехограф и се прошива над възела, като по този метод той престава да се цялостни с кръв. Излишната лигавица се нагъва със лъкатушен тегел и се издърпва в червото (т.нар. мукопексия). Така се реализират две цели - очистване на хемороидалния възел и по едно и също време с това - на лигавичния пролапс.

Работи се над зоната, където са рецепторите за болежка, заради което следоперативните неприятни чувства са доста редуцирани. След интервенцията пациентът може да има възприятие за недоизхождане и лек временен анален дискомфорт, а кървенето е рядко затруднение. Процедурата се прави с обща или спинална упойка. Следоперативно в първите дни се предлага диета с разнообразна храна, богата на фибри и най-малко два литра течности дневно.

Хемороидалната болест е едно много публикувано и обществено значимо заболяване, което може мощно да утежни качеството на живот. От него страдат към 10 % от хората, като е по-често при мъжете. Свързано е с вродена уязвимост на съединителната тъкан и се предизвика от нарушавания в постоянния темп на дефекация, от застоял живот или положения и действия с нараснало вътрекоремно налягане (при твърдоглав запек, тежък физически труд, бременност). Често е срещано при „ седящи ” специалности - водачи, чиновници в офиси и други Основните признаци са последователно възходящи възли в региона на ануса, спонтанна или при изхождане болежка, сърбеж, кървене, което от време на време може да аргументи тежка анемия.

Симптомите последователно се ускоряват с времето. В еволюцията си хемороидалната болест минава през 4 стадия, като в тежките степени болестта е обвързвано с пролабиране (изпадане) на ректалната лигавица през ануса. Описано е още от Хипократ и от този момент е лекувано по разнообразни консервативни (б.а.-с лекарства) и хирургични способи. Класическите оперативни техники отстраняват възлите коренно, само че това постоянно е обвързвано със забележителна болежка след интервенцията. Съществуват и огромен брой различни техники, всяка от които има своите преимущества и дефекти.

Всички пациенти, които страдат от хемороиди, могат да се съветват с доктор Милушев на тел: 0887/803-168 или със експертите от отделението по хирургия в МБАЛ „ Медлайн “-Пловдив на тел: 0877/211-160.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР