Отделението по “Хематология” в УМБАЛ-Бургас преустанови работа заради липса на

Отделението по “Хематология” в УМБАЛ-Бургас преустанови работа заради липса на ...

Затвориха "Хематология"-та в УМБАЛ Бургас.


Отделението по “Хематология” в УМБАЛ-Бургас преустанови работа заради липса на специалисти, които да работят в него.

Още през ноември миналата година цациенти с хематологични диагнози не се обслужват, съобщиха от болничното заведение. Омбудсманът на Бургаска областсигнализира медиите и институциите и апелира за спешно разрешаване на проблема.

Причината за проблема е кончината на единствения специалист-хематолог. Били са провеждани разговори с няколко специалисти в тази област, но нито един от тях не се е съгласил да рапочне работа в болницата и така да се възстанови работата на отделението.

Специалистите-хематолози в Бургаско са петима, защото специалността е рядко срещана. Нито един от тях не е съгласен да започне работа в отделението.

С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж, посочиха от пресслужбата на УМБАЛ. От там отбелязаха, че за проблема са информирани с писма Министерството на здравеопазването /МЗ/, Здравната каса и Българското медицинско сдружение по хематология.

За да бъде решен поне временно проблемът, от болницата са поискали разрешение от МЗ и НЗОК, процедурите по кръвопреливане в болницата да се провеждат без специалист-хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, но на граждански договор.

Отделението разполага с необходимата апаратура и ако получим разрешение, имаме готовност да назничим специалист на граждански договор веднага, добавиха от болницата

 
По публикацията работи: Петя Славова

Източник: dnes.bg