Отделението по Хематология в УМБАЛ-Бургас преустанови работа заради липса на

...
Отделението по Хематология в УМБАЛ-Бургас преустанови работа заради липса на
Коментари Харесай

Затвориха отделението по хемотология в УМБАЛ-Бургас

Отделението по " Хематология " в УМБАЛ-Бургас прекрати работа поради липса на експерти, които да работят в него.
Още през ноември предходната година пациенти с хематологични диагнози не се обслужват. Това оповестиха от болничното заведение, а мотив за известието е сигнал на омбудсмана на Бургаска област, който алармира медиите и институциите и моли за незабавно разрешаване на казуса.
От болничното заведение изясняват, че след кончината на единствения специалист-хематолог, са били провеждани диалози с няколко експерти в тази област, само че нито един от тях не се е съгласил да стартира работа в болничното заведение и по този начин да се възвърне работата на отделението, съобщи БГНЕС.
Специалистите-хематолози в Бургаско са петима, тъй като специалността е рядко срещана. Нито един от тях не е склонен да стартира работа в отделението.
С някои от тях диалог е провеждан повече от един път, показаха от пресслужбата на УМБАЛ. От там означиха, че за казуса са осведомени с писма Министерството на здравеопазването /МЗ/, Здравната каса и Българското здравно съдружие по хематология.
За да бъде решен най-малко краткотрайно казусът, от болничното заведение са поискали позволение от Министерство на здравеопазването и НЗОК, процедурите по кръвопреливане в болничното заведение да се организират без специалист-хематолог на щат, а под надзора на подобен експерт, само че на цивилен контракт.
Отделението разполага с нужната инсталация и в случай че получим позволение, имаме подготвеност да назначим експерт на цивилен контракт незабавно, прибавиха от болничното заведение.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР