Отделът за ценни книжа на Арканзас (ASD) наскоро издаде заповед

...
Отделът за ценни книжа на Арканзас (ASD) наскоро издаде заповед
Коментари Харесай

Nexo с глоба от над 424,000 долара в Арканзас, спират криптоплатформата

Отделът за скъпи бумаги на Арканзас (ASD) неотдавна издаде заповед за прекъсване на платформата за криптовалута Nexo Capital Inc. (Nexo) във връзка с нерегистрирани предложения и продажби на скъпи бумаги под формата на вложения в цифрови активи.

Държавните регулатори в Съединени американски щати организираха следствие на така наречен програмата Earn Interest Product (EIP) на Nexo, която предлага рентабилност до 36%, и разпореди да бъде спряна, тъй като нарушава законите на страната. Освен това беше неразрешено на компанията, която е ригистрирана на Каймановите острови, да оперира на територията на Съединени американски щати.

Регулаторите показаха, че Nexo не е спазила условията за държавна регистрация и вследствие на това на вложители в Арканзас са продадени нерегистрирани скъпи бумаги, което е в нарушаване на закона на щата. Освен това вложителите са били лишени от информация, което е била нужна за схващане на евентуалните опасности от EIP.

Между 17 юни 2020 година и 6 декември 2022 година Nexo са предложили и продавали своите EIP сметки на нови или съществуващи вложители в Арканзас. Към 31 юли 2022 година Nexo е имала 93 318 EIP вложители в Съединени американски щати с обща стойност на активите над 800 милиона $. От тях 292 EIP сметки са били на вложители в Арканзас, а тяхната обща стойност на активите е била почти $3,09 милиона.

Nexo към този момент се съгласи да заплати 22,5 милиона $ за споразумяване на обвиняванията с 53-те юрисдикции-членки на NASAA в Съединени американски щати. На отдела за скъпи бумаги на щата Арканзас Nexo следва да заплати санкция от 424 528,30.  Освен това компанията ще спре да предлага и продава EIP или да приема спомагателни вложения в EIP, до момента в който тези действия не са в сходство с използваните щатски и федерални закони за скъпи бумаги. Споразумението на Nexo с ASD идва, откакто компанията заявява, че ще приключи своите артикули и услуги в Съединени американски щати преди 1 април 2023 година

„ Всички компании за финансови услуги, в това число нови компании, предлагащи услуги за крипто активи, би трябвало да съблюдават законите за отбрана на вложителите в Арканзас “, сподели краткотрайният комисар на ASD Кембъл Маклаурин.

„ Това групово деяние на държавните регулатори показва на други компании, предлагащи сходни цифрови артикули и услуги, какъв брой е значимо да приведат бизнес дейностите си в сходство със законите за скъпите бумаги в Арканзас “, разяснява още той.

Няколко дни по-рано стана ясно, че същата сума Nexo би трябвало да заплати и на щата Тенеси.

Двата американски щата са част голям брой щати в Съединени американски щати, които ще получат пари по желае на регулаторните органи на Съединени американски щати за нерегистрирани предложения и продажби на вложения в цифрови активи от записаната на Каймановите острови платформа, чийто съосновател е някогашният български народен представител Антоний Тренчев.

Припомняме, че следствие на платформата тече у нас. Съдебни каузи на вложители в Nexo са заведени и във Англия.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР