Oтделът за работа с архивите на Министерството на държавната сигурност

...
Oтделът за работа с архивите на Министерството на държавната сигурност
Коментари Харесай

Откриха служебно удостоверение на Владимир Путин в архивите на „Щази“

Oтделът за работа с архивите на Министерството на държавната сигурност на някогашната Германска демократична република (Щази) в Дрезден е разкрил измежду документите си уверение за работа, издадено на името на Владимир Путин. Това оповестява немският Bild. Според вестника документът се съхранява в отдел „Персонал и квалификация“ на някогашното отделение на „Щази“ в Дрезден.

Удостоверението, издадено на името на майор Владимир Путин на 31 декември 1985 година, носи собственоръчния му автограф и е подновявано на всеки три месеца до края на 1989 година Според ръководителя на Дрезденския клон на отдела за работа с архивите на „Щази“ Конрад Фелбер, с този документ работещият тогава в отдела за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Дрезден Путин е имал безконтролен достъп до службите в Германска демократична република без да е задължен да оповестява, че работи в руската загадка полиция. Удостоверението също по този начин р облекчавало работата по рекрутиране на сътрудници в някогашната Източна Германия.

Съветската Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и източногерманската „Щази“ са били партньорски служби и са могли да обменят документи за своите сътрудници, разяснява представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред ТАСС във връзка обявата на Bild. По думите му, повече информация по този случай в сегашния миг може да се потърси в Службата за външно разузнаване на Руската федерация: „Но мога да предположа следното: както е известно по това време, по времето на Съюз на съветските социалистически републики, И Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Щази бяха партньорски служби, тъй че, вероятно, не трябва да изключим опцията за подобен продан на удостоверения“, изясни прессекретарят на Путин.
 Факсимиле от публикацията на Bild. Факсимиле от публикацията на Bild.
След като приключва Ленинградския държавен университет през 1975 година, Путин е изпратен да работи в Комитета за държавна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики. През 1985 година той е изпратен в офиса на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Германска демократична република и работи в Дрезден до 1990 година Там работи като старши комисар и старши помощник-началник отдел.

Путин е приказвал обществено за работата си в Германия, във кино лентата на журналиста Андрей Кондрашов, показан при започване на 2018 година, Путин споделя за събитията от края на 1989 година, когато протестиращи нахлуват в постройката на Штази в Германска демократична република и по-късно желаят да влязат в постройката на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В този миг Путин работил като договарящ и не разрешил на протестиращите да доближат до представителството на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР