Отдавна вече сме свикнали със соларните панели, които събират енергия

...
Отдавна вече сме свикнали със соларните панели, които събират енергия
Коментари Харесай

Нов вид слънчеви панели генерират енергия от дъжда








Отдавна към този момент сме привикнали със слънчевите панели, които събират сила от слънцето. Вече има обаче и различен тип кафези, които могат да генерират сила от дъжда даже когато вали през нощта. Именно сходно решение са създали учените от Суджоуски университет в Китай.

Новият вид слънчев панел употребява трибоелектричен наногенератор (TENG), който реализира превръщането на механичната сила, т.е. придвижването, в електричество.

„ Слънчевите кафези се трансфораха в едно от най-разпространените решения за сериозните проблеми на околната среда и енергията”, разясняват от научния екип. „ Но генерирането на сила от слънчевите кафези се въздейства от другите метеорологични условия – да вземем за пример от дъждовното време. Променливият и непредвидим темперамент на слънчевата сила ще й попречи да се трансформира в надеждна система за доставка на сила. Затова намирането на различни източници от околната среда, които употребяват разграничи видове сила, е извънредно належащо, с цел да се компенсира недостигащата част “, допълват експертите.

За първи път концепцията да се комбинира слънчева клетка с трибоелектричен наногенератор се преглежда от учени в Технологичния институт на Джорджия през 2015. Изследователите в Китай обаче вземат решение да основат същинско хибридно устройство, а освен да слагат наногенератор на слънчевата клетка. Тяхното откритие съставлява същински двустранен слънчев панел, който може да събира 10% повече сила.

Вероятно обаче ще се наложи да почакате известно време, преди да можете да употребявате сходен панел в дома си. Целият първообраз може би ще е подготвен след към пет години, а по-късно ще измине още време, до момента в който създаването стартира да се предлага на пазара. Учените от Суджоуски университет са уверени, че с дребни модификации техният панел ще може да извлича сила и от вятъра.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР