Отдавна смятан за сивия кардинал на властта в Украйна, сега

...
Отдавна смятан за сивия кардинал на властта в Украйна, сега
Коментари Харесай

Украинският кум на Путин излезе от сенките

Отдавна считан за " сивия кардинал " на властта в Украйна, в този момент той излиза от сенките: Виктор Медведчук, непосредствен с съветския президент Владимир Путин, реализира удивително завръщане на политическата авансцена - беше определен за народен представител от своята проруска партия.

Някога именуван от съперниците си " принцът на мрака ", той влиза в Народното събрание на 64-годишна възраст, след близо 15 години, в които публично не е заемал политически пост. Това обаче не му попречи да резервира статута си на фаворизиран събеседник на господаря на Кремъл, който е кръстник на една от дъщерите му. Неговата партия " Опозиционна платформа - За живота ", която беше подкрепяна намерено от Русия по време на предизборната акция, се оказа на второ място на парламентарните избори в неделя с към 40 от общо 450 депутати.

Този резултат, означаващ по-голяма гласност, разтревожи прозападния лагер, за който Медведчук е черна овца. Отношенията с Русия доближиха най-ниското си ниво след съветската анексия на Крим през 2014 година Последва война с проруските сепаратисти в източната част на страната, при която за пет години починаха близо 13 хиляди души. Медведчук не демонстрира, че е разчувствуван. " Ние сме удовлетворени ", реагира той в изявление с Агенция Франс Прес, обещавайки да остане в съпротива на новия президент Володимир Зеленски, чиято прозападна партия получава болшинство съгласно вчерашните прогнози на медиите.

Макар че Киев и Западът упрекват Русия във военна поддръжка на сепаратистите и две трети от украинците считат огромния си комшия за " страна агресор ", Медведчук е на мнение, също като Кремъл, че става дума за " вътрешен спор ". " Само благодарение на Русия може да бъде възобновен мирът ", упорства обаче той: " Няма друго решение ", с изключение на да се употребява нейното " въздействие " върху сепаратистите. Демонстрирайки твърди позиции срещу НАТО и Европейски Съюз, Медведчук постоянно упреква Киев, че " не е направил нищо ", с цел да постави завършек на войната и също като Москва е за федерализация на Украйна.

Подложен на американски наказания

В Украйна поради тези изказвания той бе упрекнат в " държавна измяна ", само че следствието наподобява не напредва.
А зад кулисите той към този момент прави ходове с пешките. Според медии през последните месеци той е купил посредством собствен непосредствен три малките екрани в Украйна, предизвиквайки напускането на скандализирани публицисти.

В отговор на въпрос за връзките си с властническия водач в Кремъл Медведчук заобикаля думата " другарство ": " Имаме отлични връзки, изграждани в продължение на дълги години. И през днешния ден аз върша всичко, с цел да употребявам тези връзки - той го знае и аз не го укривам - в полза на моята страна и на моите съграждани ".

Но Медведчук, който не заема никакъв формален пост от 2005 година, " много постоянно " се среща с съветския президент - публично, с цел да разиска " уреждането " на спора в Изтока. Тези срещи се отразяват в детайли от съветските малките екрани. На видео от 2012 година може да се види по какъв начин Медведчук и брачната половинка му Оксана Марченко, телевизионна водеща, посрещат Путин в първокласната си вила в Крим.

Роден в Русия и приключил право в Киевския университет, той беше народен представител от 1997 до 2002 година, а по-късно, в продължение на три години - шеф на президентската администрация. Обвиняваха го, че е основал в президентството система за цензура посредством указания по какъв начин малките екрани да отразяват политическите събития.

След избирането през 2005 година на прозападен президент Медведчук, считан за доста богат, напусна президентството и изчезна от публичния спор до началото на руско-украинската рецесия през 2014 година. Той беше обиден от американските наказания след анексирането на Крим, само че беше назначен от тогавашния президент Петро Порошенко за представител на Киев във водените под егидата на ОССЕ договаряния със сепаратистите.

Според Порошенко кандидатурата му е била наложена от Владимир Путин. Политолозите ненапълно омаловажават второто място, извоювано от партията му, тъй като считат, че това е непретенциозен резултат за страна, ръководена до 2014 година от проруски президент. " Активната поддръжка на Кремъл ще изостри отрицателното мнение на обществото " за проруските политици, даже предизвестява политологът Володимир Фесенко. Смятани за парии от другите придвижвания, " те ще останат затворени в своето гето " в Народното събрание, предсказва той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР