Отдавна сме свикнали с непрестанните разпри между политическите сили. Ежедневни

...
Отдавна сме свикнали с непрестанните разпри между политическите сили. Ежедневни
Коментари Харесай

Всички пеят в хора АЕЦ Белене

Отдавна сме привикнали с непрестанните разпри сред политическите сили. Ежедневни кавги пораждат както сред съдружни сътрудници, по този начин и сред гневните съперници като ГЕРБ и Българска социалистическа партия. По една тематика обаче в страната има чудноват, дори недоверчив консенсус. Става дума за строителството на Втора атомна в Белене.

В рамките единствено на няколко дни и държавното управление в лицето на енергийния министър Теменужка Петкова, и президентът Румен Радев поддържаха плана, определяйки го като "неизбежен " и като "ключов за енергийната сигурност на Балканите ". Пред съветската организация ТАСС държавният ни глава декларира, че в начинанието към този момент са вложени 3 милиарда лв. - средства на българските данъкоплатци, а разрастващата се промишленост ще има потребност от сигурна сила. Петкова пък посочи на годишния енергиен конгрес във Варна, че "Белене " значи основаване на нови работни места за висококвалифицирани експерти и развиването на района. Широкият политически консенсус "за " АЕЦ-а се добавя и от съвсем всички политически сили в 44-ото Народно заседание. Достатъчно е да напомним по какъв начин бе анулиран мораториумът за строителството на централата - единствено Движение за права и свободи гласоподава срещу.

Икономически видяно обаче пред плана има съществени спънки. В поканата към евентуалните вложители бе посочено, че строителството би трябвало да се реализира на напълно пазарен принцип - без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени на тока, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Редица енергийни специалисти са на мнение, че при такива условия мъчно ще бъде открита компания, която да налее милиарди в реализацията на "Белене ".

Всъщност вложителят може да бъде политически, каквато е тезата на някогашния енергиен министър Румен Овчаров. Според него след години на отсрочване в този момент ще влагат тези, които имат политически интерес да строят в България, не толкоз стопански. Такъв вложител той вижда в съветската държавна корпорация "Росатом ". А и в последното си изявление по тематиката съветският външен министър Сергей Лавров дефинира вероятностите пред АЕЦ-а в Белене като "добри ". "Русия разполага с всички нужни технологии и с дълготраен опит за сполучлив рестарт на плана. На този стадий "Росатом " обмисля вероятни форми за присъединяване в построяването на атомната електроцентрала ", уточни Лавров.

В идващите дни следва втора среща сред Румен Радев и Владимир Путин на съветска земя. Първата се организира преди година и бе последвана от посещаване и на Бойко Борисов в Москва. Това докара до "размразяването " на "Белене ". Въпросът е дали страната ще отстъпи от първичните си условия? Първи по-сериозни индикации ще има на 22 септември, когато изтича срокът за събиране на предложения от претендентите. Процедурата по избора пък ще приключи на 22 май 2020 година.

Интересно е и друго - преди години сякаш огромни експерти ни обясняваха, че Втора атомна ни е нужна, тъй като след 2012-а няма да имаме задоволително енергийни мощности и ще се наложи да внасяме ток. Както се вижда, в този момент това звучи извънредно несериозно – през днешния ден България освен няма потребност от нови мощности, само че и изнася за района към 40% от създадената у нас електрическа енергия.

Във всеки случай през днешния ден е пределно ясно едно: най-малко още една година ще въртим в обаян кръг, което на фона на 30-годишно блуждаене, не е огромен проблем.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР