Отдавна се говори, че след затварянето на КТБ през лятото

...
Отдавна се говори, че след затварянето на КТБ през лятото
Коментари Харесай

Има ли сделка с обвиненията към квесторите на КТБ?

Отдавна се приказва, че след затварянето на КТБ през лятото на 2014 година в банката са осъществявани чудовищни закононарушения. Днес двама квестори, назначени от Българска народна банка, получиха обвинявания. Дали не предстоят още? Това, в което ги упрекват е толкоз дребна част от стореното в банката, че най-вероятно ще им се размине. И то без доста звук.
Въпреки многочислените сигнали, подавани в продължение на години до институциите, че квесторите назначени от Българска народна банка в КТБ правят ред нарушавания, реакция има чак в този момент. Станислав Лютов и Елена Костадинчев са упрекнати в занемареност, само че единствено поради 9 контракта, с смяната на които някой си е прибрал парите непозволено. Финансовият министър Владислав Горанов преди време разгласи напълно друго обвиняване, което би трябвало да получат двамата квестори. Но за това няма нито дума.

Двамата квестори бяха назначени след решение на УС от Българска народна банка, ръководена тогава от Иван Искров, през юни 2014 година, два дни след затварянето на банката. Предишният директорски съвет на Българска народна банка и сегашният съвсем не се разграничават. Едни и същи са хората вземали решенията тогава и в този момент. Много от медиите настойчиво отказваха да оповестяват, че против дейностите на квесторите се подават тъжби и сигнали. По същия метод сега отхвърлят да загатват сигналите против Кристи Маринова и Иван Донов - в този момент синдици в затворената КТБ, назначени от ФГВБ.

Всички, в детайли разказани и подкрепяни с доказателства, нарушавания на квесторите са били предоставени и на „ комисията Деси “ в Народното събрание, само че тя не е сметнала даже за нужно да означи в отчета си, че разполагат с тези материали.

Обвинението против Лютов и Костадинчев, за което през днешния ден всички оповестяват е за „ предписание за осчетоводяване на предварително преустановяване на 9 броя контракти за самостоятелни срочни депозити с фаворизиран настоящ годишен лихвен %, в резултат на което депозитите били трансферирани за погашение към ФГВБ “. На малко с смяна в договорите избрани лица вместо сега още да чакат да си вземат парите като надгарантирани депозанти те са станали обезпечени и са си взели сумите. Интересно е кои ли са депозантите? Разрешение за това дава Нели Кордонска, която няма обвиняване все още.

Във връзка с това обвиняване ще ви напомним едно изявление на финансовия министър Владислав Горанов, който твърдеше, че обвиняването на квесторите ще е за напълно друго действие. Ето диалога на Владислав Горанов с водещата на предаването „ Лице в лице “ Цветанка Ризова по бТВ, извършен на 21 февруари 2017 година:

Водещ: … Няколко пъти споменахте въпросната банка, Корпоративна банка. Това е цяла сага, по която може би в миналото ще бъдат писани романи, само че кажете съгласно Вас за какво ще окаже, че ще се върнат по-малко пари в сравнение с очаквахте. Къде е грешката? С какво не се справихте, че да се върнат активите на банката.

Владислав Горанов: Четохте ли тези дни изявленията на синдиците?

Водещ: Да четох

Владислав Горанов: Четохте. Видяхте ли в кой интервал са освободени обезпечения, там където изобщо ги е имало.

Водещ: Сега не помня, само че четох.

Владислав Горанов: Това е в интервала сред оповестяване на специфичен контрол над банката и времето на назначение на синдици. През пози интервал квестурата е направила редица интервенции, които, те ще бъдат евентуално предмет на проучване от страна на правораздавателните органи, които са отдалечили имуществото на банката от обезпеченията. Т.е. създали са съвсем невероятно събирането им. Спомняте ли си когато се разгласи банката в неплатежоспособност одитните отчети за каква финансова дупка говореха тогава – за над 3 милиарда и половина. Т.е. изначално още преди да стартира събирането на масата на несъстоятелността и нейното осребряване имахме 3 милиарда и половина по-малко. В резултат на времевия вакум, в който изпадна процеса по неплатежоспособност, от началото на 2014 до назначението на синдици, през това време са се направили много, няма да ги назовавам противозаконни, само че сигурно увреждащи имуществото на банката покупко-продажби. От там нататък всичко това е атакувано в съда. Надявам се и обвиняването на прокуратурата през 2017 година да бъде импортирано в българския съд. Доста забавни неща чакам да излязат от там.

След като три години ги проверяват, а Горанов твърди, че ще ги обвинят и за нелегално освобождение на обезпечения, за какво няма такова обвиняване? Промениха закона, само че отговорни няма. Така излиза? Странно е и че никой на никое място на загатва Българска народна банка. Сякаш квесторите сами са се появили в КТБ, без да имат предопределение, задания, пред кого да се регистрират, кой да питат и от кой да получават разпоредби. В " комисията Деси " много се дебатира тъкмо по кореспонденцията на квесторите с Нели Кордолска и разпорежданията към тях.

Още нещо което съвсем не се разяснява е, фактът че нито един от назначените квестори не дава отговор на законовите условия за тази служба. Българска народна банка отхвърля да разкрие информация за квалификацията им и до през днешния ден. Заради това по-късно законовите условия бяха изменени, като отпаднаха параметрите, по които квесторите нямат нужната подготовка, само че по този начин или другояче все още на назначението им те нямат право да бъдат там, да вземат решения или да подписват документи. Вероятно в съда тези обстоятелства ще бъдат показани и Българска народна банка ще има опция да ги опровергае. Ако може…

Станислав Лютов и Елена Костадинчев са били назначени с заплащане в размер над 15 хиляди лв. месечно. В изявления бяха извадени възнагражденията им, не си го измисляме. Сериозно заплащане за страната ни. Дали обаче покрива това, че те получават обвинявания персонално, а не институциите Българска народна банка, която ги е назначила там?

Благовеста Фармаконова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР