Отдавна киносалоните не се бяха радвали на такъв интерес и

...
Отдавна киносалоните не се бяха радвали на такъв интерес и
Коментари Харесай

Петя Дубарова е жива във всяка жена, в която се отразява красотата на вселената

Отдавна киносалоните не се бяха радвали на подобен интерес и то за български филм. Е, първите две седмици на февруари с наслада можехме да видиш младежи да се редят на опашка за билети за „ Петя на моята Петя “ – свежа и безпределно красива интерпретация на живота и творчеството на поетесата Петя Дубарова. Филмът отбелязва 40 г от гибелта на надарената бургазийка, оставила дълбока диря в сърцата на генерации на ред нежни души.

Какво не знаем за Петя Дубарова? Какво от нея е живо през днешния ден? Какво е посланието й - за протест или за обезсърчение?

И защото нищо не е инцидентно в този живот, концепцията за кино лентата среща две души, влюбени в творчеството на Петя Дубарова – сценаристките Валентина Ангелова и преподавателката й от НАТФИЗ Нели Димитрова. Един ден на отегчителен незадължителен съвет, Нели предлага на Валя:

„ Хайде да създадем филм за Петя Дубарова! Знаеш ли коя е? “



„ Полудях! Как да не знам? Та аз знам всичко нейно наизуст, От години си мислех да направя пиеса или нещо такова за моя тийнейджърски кумир. Когато бях на 14 години - младо и несигурно момиче от Варна - като магия  при мен пристигна „ Най-синьото чудо “ - алманах с дневниците на Петя Дубарова, с нейни стихове, прозаичност, писма, преводи. Оттогава съм влюбена в нейното творчество, стиховете, личността й! ", разгорещено приказва Валентина Ангелова.

Така двете сценаристки бързо избират екип – продуцент, режисьор, пишат сюжет и се срещат със сестрата на Петя Дубарова, от която желаят позволение да създадат филм. Елица Дубарова е организатор на музея на поетесата в Бургас и неин финален правоприемник. През годините е отказвала доста оферти да се направи филм за Петя Дубарова, само че след срещата с двете сценаристки, които й показали идейния план на кино лентата, тя незабавно се съгласила. 

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР