„Отдавна е време за съкращения в администрация. Ние като население

...
„Отдавна е време за съкращения в администрация. Ние като население
Коментари Харесай

Васил Велев: Населението намалява, а администрацията расте! Това е ненормално

„ Отдавна е време за съкращения в администрация. Ние като население понижаваме всяка година от порядъка на 45 000 – 50 000 души, а администрацията ни пораства. Това е безусловно неестествено и ненормално “.

Това разяснява ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„ Няма да има растеж на безработицата затова, има изострен дефицит на служащи и експерти. Стига да желаят да работят, тези хора могат да се преквалифицират и да си намерят работа “, сподели още той във връзка думите на съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев, че се плануват 15% съкращения в държавната администрация до края на 2022 година

„ Някой правил ли е разбор за какво 15% ще се съкратят? Никой не е правил никакви планове, не е питал Национална агенция за приходите, нито Национален осигурителен институт какъв брой да се подвигат пенсиите и какъв брой осигуровките. Хвърлят се едни цифри, без да се вършат разбори. Трябва да се приказва с всички обществени сътрудници, дали тези хора ще имат различна претовареност, има ли потребност от преквалификация. Това ще утежни ли качеството на услугата, което така и така не е толкоз високо, колкото ни се желае. Тези цифри са неаргументирани “, счита обаче Любослав Костов от КНСБ в ефира на БТТВ.

По думите му в началото е декларирано, че съкращението ще бъде до края на мандата, а в този момент до края на идната година. С 0,5% до 1% ще нараства коефициентът на безработицата, уточни той.
Представителите на работодателите и синдикатите разясниха и желанието за увеличени на минималната работна заплата.
„ Правилният метод за нас е минималните работни заплати да се договарят от браншовите организации на работодатели и синдикати и да са разнообразни за другите стопански действия. Заплатите в IT бранша да вземем за пример гонят 4000 лв., а в туризма са под 1000 лв.. На едното и на другото място една и съща минимална работна заплата е изцяло несъответстващо “, означи Васил Велев.

Според КНСБ минималната заплата би трябвало да бъде заплата за прехрана, която да отразява издръжката на живота.

„ В България не е по този начин, тъй като и със 710 лв. няма да реализираме заплатата, която дават в Германия, да вземем за пример “, уточни Любослав Костов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР