Отдавна е доказано, че съвременните домашни кучета произлизат от вълци.

...
Отдавна е доказано, че съвременните домашни кучета произлизат от вълци.
Коментари Харесай

Вълчата природа помага на кучетата да си сътрудничат с хората

Отдавна е потвърдено, че актуалните домашни кучета произлизат от вълци. Смята се, че в процеса на опитомяването животните са изгубили качествата, присъщи на дивите им предшественици, и са развили изцяло нови черти. Според скорошно изследване обаче това разбиране не е напълно вярно.

Австрийски учени са открили, че кучетата са се научили да си сътрудничат сполучливо с хората с помощта на поведенческите модели, наследени от вълците, написа сп. "Сайънтифик рипортс ".

Авторите на проучването от института "Конрад Лоренц " са изучавали държанието на 15 сиви вълка и 12 кучета от смесени породи. Животните от самото си раждане са живели с хора и са били държани в идентични условия.

В хода на опит вълците и кучетата е трябвало да изпълнят избрана задача в съдействие с хора.

Всички животни сполучливо са се поддали на дресировката, изпълнявали са поръчките на треньорите и са си сътрудничили с хората за осъществяването на съответни задания.

Въз основа на опита създателите на проучването са стигнали до извода, че вълците по природа са склонни да работят "в екип ", а не са развили въпросното качество в процеса на опитомяване.

В държанието на животните въпреки всичко са следени разлики. Кучетата са се подчинявали на инструкциите на индивида, до момента в който вълците са проявявали самодейност и са ползвали лични тактики, с цел да реализиран резултат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР