Отдъхва на театралната сцена и с въдица в ръкаАко те

...
Отдъхва на театралната сцена и с въдица в ръкаАко те
Коментари Харесай

При инспектор Красимир няма кражби и измами

Отдъхва на театралната сцена и с въдица в ръка

Ако те е грижа за сигурността на хората и искаш да ти имат доверие, няма по какъв начин да си полицейски контрольор 8 часа на ден, пет пъти в седмицата. Доказва го Красимир Миланов, който обезвреди ядосан мъж с ориентиран револвер в една сякаш почивна за него и фамилията му неделя в кроткия градец Каспичан. „ Това не е храброст, нито мъжество, а обвързване, неуместно е да стоиш безразличен в такава обстановка, без значение дали си на работа “, отсича той. И се зарича, че в случай че случката беше в Шумен или в различен град на страната, за който официално да не носи отговорност за хората, отново щеше да излезе против оръжието.
 12-1  12-4  12-2  12-3
Стореното от него тъкмо месец преди празника на Министерство на вътрешните работи можеше да остане единствено в регистрите на полицията, като сполучливо завършил случай. Началниците му обаче, получили благодарности от очевидци, взеха решение да го наградят. Скромно, с писмена хвалба и по този начин стана ясно, че и в дребните градове работят експерти.

В паметния 3 юни служителят на реда Миланов е избавил най-малко един живот, а индивидът е имал шанс, че бдителното ченге отишло да пие кафе тъкмо в центъра на Каспичан, откъдето минавал пътя на мъжа с револвер в ръка. Инспекторът дочул виканица, незабавно надал ухо. Помислил, че шумът е отблизо заведение, само че след 30 секунди се появил добре прочут мъж. Над 50-годишен, изпадне ли в меланхолия и не си ли пие медикаментите, ставал пъклен нападателен. Вмъкнал се в жилищния си блок и единствено след пет минути излязъл с револвер в ръка. Полицаят имал видимост и видял демонстративната му пукотевица право против паметника „ Майка България “.

„ Станах от мястото си, видя ме, пробвах да се приближа, а той ми кресна заплашително: „ Не идвай въобще и теб ще гръмна “, напомня си в този момент като на кино Миланов. Знаел служебно, че каспичанецът има газово оръжие, въпреки че е лежал в психоболница… Не бил сигурен обаче, дали оръжието не е към този момент преправено или пък е друго.

Уж мъжът отново се вмъкнал в блока си, само че служителят на реда бил уверен, че това не е краят. Обадил се в Районно управление-Нови пазар да му пратят сътрудници за подкрепление. Докато ги очаквал от 7 км разстояние дежурил пред входа, а каспичанецът отново излязъл и тръгнал по ларгото. „ Не ме виждаше, че съм зад него, беше се вглъбил, че ще гърми някого. Това му беше концепцията. Беше доста сърдит “, споделя служителят на реда. Изтръпнал като видял, че от прилежаща улица се задали 10-15 деца от Детския дом дружно с учителка. Движел се близо, с цел да може да реагира, в случай че въоръженият предприеме рискови дейности. Почти като на кино издебнал комфортен момент и в тил внезапно съумял да отнеме револвера. Случило се тъкмо в региона на читалището. „ Той не очакваше, посегна да го вземе, само че го изблъсках. Залитна без да пада и тогава махнах пълнителя и изкарах патрона от цевта “, споделя инспекторът. Чул мръсни закани по собствен адрес, само че съумял да отвлече вниманието на мъжа, а сътрудниците му към този момент били на място и белезниците щракнали. Въоръженият отново е на лекуване. А като го пуснат, отново ще бъде самичък и не е несъмнено ще си взема ли медикаментите.

За 14 година в редовете на Министерство на вътрешните работи това е трето самопризнание за Миланов. Първо го отличили, до момента в който работел в Пътна полиция. С негов сътрудник засекли двама да точат 60 л бензин от камион, претърсили региона и ги арестували. За предишния 5 юли пък го отличили за реализирани резултати като младши полицейски контрольор. Повече от пет години дава отговор за централен регион с компании, блокове и доста къщи, в който живеят към 2600 души. Поне от 2 година в неговата зона не е ставала битова кражба. Може би има значение, че в двор до двор и при наблюдателни съседи мъчно се краде. Освен това, непрестанно е на улицата измежду хората и употребява всеки мотив да ги образова против триковете на апашите. Уверява, че не е мъчно, когато от рождението си, 46 година, живееш в Каспичан и всички знаят Красимир. Но е значимо и да умееш да изслушваш. Ако баба се сети да ти показа, че двама непознати са й предложили да купи ножове, незабавно би трябвало да обясниш, че идната стъпка е „ жадни сме, дай вода “ и ще се вметнат в къщата да я оберат.

В региона му няма и съумели телефонни измамници. Всички пенсионерски клубове са предизвестени, пръснати са листовки… Ако някой се усъмни, че го мамят по телефона, може да позвъни право на вратата на контрольор Красимир. Визити и позвънявания по телефона се случват и през деня и в 3 часа през нощта, даже за домашни кавги от рода на: „ сбихме се с дамата, какво вършим в този момент? “

Откакто е контрольор на огромен регион, Миланов позарязал мъжкото си занимание риболова. От 4 година не бил вадил такъмите и предходната седмица точно на професионалния празник, се наградил с час на непосредствен язовир. Клъвнали единствено пет червеноперки. От няколко години няма време и за подготовки със самодейната натрупа „ Каспичан “, където играе от възпитаник. Последната му роля била на отхвърлен влюбен в „ Чайка “ на Чехов. Вече е единствено осветител. Не стопира да пътува с театралите и последно станали първи на фестивал в Нова Загора през юни, хвали се той. Артистичният служител на реда е пръв асистент в локалното читалище „ Пробуда-1928 “, предходната година даже бил водещ на интернационалния фестивал „ Майстори на шеговития пай роман – Зевзек “. Вицове за ченгета обаче, не споделя. Не желае да прави и непотребни мнения на полицейските заплати. Неговата му стига, знае и фурия на жителите в неговия град. Никога не би напуснал България, а тези които го вършат, ги схваща. Най-хубавото е, че нито един до в този момент не му е споделил, че няма да се завърне.

Има една максима в специалността, която избрал, тъй като желал да бъде потребен: „ Работя за хората и постоянно излизам с настройката, че ходя на работа поради тях “. А при служителите на реда най-важно съгласно него е искреност и да покажеш, че може да ти се има доверие. Този житейски изпит към този момент го е издържал.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР